ACCIDENT AVIATIC. Adrian Iovan, în 2012: E important când știi că ajuți pe cineva să aibă câţiva ani de acum înainte de trăit

Data publicării:
adrian iovan

Zborul umanitar este ca o ambulanţă în trafic. Are prioritate chiar dacă este un avion cu viteză mai mică. Colegii de la trafic trebuie să gestioneze culoarul astfel încat trebuie să dea prioritate acestui zbor”, spunea Adrian Iovan în data de 17 ianuarie 2012.

Un tânăr de 19 ani intră în moarte cerebrală după un grav accident de circulaţie. Echipa de medici de la Floreasca este chemată de urgenţă la Timişoara pentru prelevarea organelor care urma să salveze vieţi. La manşa avionului s-a aflat Adrian Iovan.

„Mare responsabilitate având în vedere termenul atât de scurt în care organul prelevat trebuie să ajungă la primitor. Şi aici încep problemele de trafic, ambulanţă, încep problemele de vreme ostilă, ninsoare”, a mai afirmat atunci pilotul.

Drept rasplată pentru misiunile realizate cu succes, medicii i-au permis lui Adrian Iovan să asiste la prelevarea organelor. Spunea cu emoţie că era un moment pe care îl aştepta de mult timp. În mare parte, de el depindeau pacienţii a căror viaţă era salvată.

„O emoţie pe care am mai avut-o când am fost în alt bloc operator când s-a născut băiatul meu şi am filmat naşterea. Iar acum fiind un deja vu vis a vis de aparate deja mă gândeam ce bine ar fi pentru cei care ajung la o vârstă la care încep să bea, încep să fumeze, să calce acceleraţiile la maşini să fie aduşi aşa într-un fel de excursie tematică şi să vadă. În momentul în care vezi îţi schimbi total părerea”, a declarat Iovan.

Medicul Radu Zamfir, aflat în avionul care s-a prăbuşit ieri, a participat si acum doi ani la prelevarea de organe de la spitalul de urgenţă din Timisoara.

În momentul în care a fost cooptat în echipa de transplant a Spitalului Floreasca, Adrian Iovan ieşise la pensie. Însă nu a putut sta prea mult pe tuşă.

Acum eu sunt la sfârşit de carieră şi la un moment dat ştim că roata se învârte. În momentul în care ştii că faci ceva care ajută pe cineva să aibă câţiva ani de acum înainte de trăit e cu atât mai important. E o împlinire personală, aş putea să zic”, a mărturisit pilotul.

Când nu zbura ca să salveze vieţi, Adrian Iovan le preda studenţilor din anii terminali de la şcoala de piloţi. Astfel, împărtăşea din secretele lui şi tinerilor care îi admirau munca.

Adrian Iovan vorbea cu mândrie despre întreaga lui carieră. A terminat ca şef de promoţie Facultatea de Aeronave, actuală Facultate de Inginerie Aerospaţială, şi nu se sfia să o spună. Îşi amintea de fiecare dată cu emoţie despre momentul în care a devenit student. Povestea că admiterea a fost o bătalie cruntă, trei mii de tineri se luptau pentru 60 de locuri, iar el a ieşit pe primul loc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri