ACCIDENT AVIATIC. Mărturiile medicilor despre localnici: „Au făcut tărgi, au făcut foc, le-au dat hainele de pe ei”

Data publicării:
accident aviatic cluj medici smurd Ziana Motora S si Raluca Zaganescu 6390985-Mediafax Foto-Raul Stef

Cadrele medicale s-au arătat extrem de impresionate de solidaritatea localnicilor. Pe de altă parte, medicii de la Spitalul Judeţean Cluj-Napoca au anunţat că starea celor patru victime internate acolo este bună.

„Am mers cam în jur de șapte kilometri pe jos. Și vreau să vă spun că aveam cu noi un rucsac din mașină de medic de urgență, dotat cu absolut toate necesare pentru acordarea îngrijirilor de terapie intensivă”, a spus Ziana Motora, medic rezident la Spitalul de Urgență Cluj-Napoca.

„Am ajuns la o mașină de teren care cobora de la locul accidentului. Pe bancheta din spate se afla o pacientă de sex feminin, aflată în stop cardio-respirator și am început manevrele de suport vital bazal”, a detaliat Raluca Zăgănescu, medic voluntar SMURD.

„Următoarea victimă pe care am găsit-o a fost copilotul, care era adus pe tărgi improvizate de către săteni. Am văzut că e conștient, am dat de următoarele două victime care erau într-un tractor: o victimă era în cabina tractorului și cealaltă, undeva pe o bară dintre roți, pentru că nu o puteam sui acolo în cabină, pentru că la momentul respectiv era cu dureri pe hemitoracele stâng și cu fractură de membru superior stâng. Am examinat victima, după care m-am dus după cealaltă, cea de-a șasea victimă, care era adusă în targă improvizată. Am văzut că și ea e conștientă și am luat hotărârea să le coborâm până la mașinile de offroad”, a spus Ziana Motora.

„Am mai mers aproximativ un kilometru după ce m-am despărțit de Ziana pe un teren foarte accidentat, pe creasta muntelui, prin zăpadă până la genunchi, apoi prin pădure încă o bucată de timp, până am ajuns la epava avionului”, a detaliat Raluca Zăgănescu.

„Localnicii erau în bluze, în pantaloni, în pantofi, erau uzi, erau obosiți, era frig, era noapte. Nu mai erau lumini, dar ei știau una și bună: că trebuie să ajungem la ei, să îi ducem spre mașini, pentru că numai așa îi putem salva. Pentru ei era atât de simplu, nu era nimic complicat. Trebuia să salveze viețile a șapte oameni. Dacă ei puteau, și noi, cu pregătirea pe care o avem, n-aveai cum să dai înapoi”, a explicat Ziana Motora. 

„S-au oprit în momentul în care ultima victimă a fost pusă în mașina de offroad. Pentru ei atunci s-a terminat. Până atunci se putea orice: ploua afară, ningea, era frig, intrai în zăpadă, nu știai cum erai, intrai în zăpadă uneori până la genunchi, unerori până la brâu, nu i-a interesat, s-au mobilizat să aducă victimele jos. Au făcut tărgi, au făcut foc, le-au dat hainele de pe ei. A fost absolut impresionant”, a conchis Ziana Motora.

Adrian Iovan şi Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri