ACCIDENT AVIATIC. Radu Zamfir, supraviețuitor: Am purtat un echipament de motociclist

Data publicării:
zamfir in conferinta de presa

Radu Zamfir a povestit cum s-a petrecut tragedia: la început totul a fost bine, dar odată cu trecerea munților au fost întâmpinați de un val de ceață, avionul a jivrat, a pierdut un motor și apoi, când a văzut vârful brazilor și-a dat seama că vor avea un impact cu solul. Practic, nu au avut timp să fie cuprinși de panică. Medicul nu a putut spune dacă a fost o prăbușire sau o aterizare de urgență, dar a mărturisit că cel mai frică i-a fost de o posibilă explozie.

Pilotul Adrian Iovan nu a apucat să le dea prea multe informații, pentru că era preocupat să țină manșa avionului și să facă o aterizare cât mai bună.

„Ne-am descurcat cum am putut, am încercat să-i ajut pe toți”, a spus medicul Radu Zamfir, rememorând momentele de după impact. „Cred că toți am avut un moment de absență”, a spus medicul.

El spune că a încercat să o resusciteze pe studenta Aurelia Ion, care avea semne vitale, dar părea să fie inconștientă încă de la început. În schimb, în momentul impactului, pilotul Iovan a rămas prins între fiare, dar părea să fie conștient. „Am încercat descarcerarea, dar nu am reușit, ulterior a devenit inconștient”, a rememorat Radu Zamfir.

Medicul, care are un smartphone, a reușit să transmită niște coordonate GPS echipelor de salvare care l-au contactat după ce el a anunțat accidentul la 112. Nu știe nimic însă despre coordonate care ar fi fost transmise greșit își amintește că primul care i-a găsit a fost un pădurar. „Nu se putea ajunge decât cu pasul”, a precizat medicul. El a explicat că a părăsit locul accidentului pe propriile picioare, dar susținut.

Persoanele aflate la bord erau îmbrăcate civil, cu geci, „așa cum ieșim afară pe vremea aceasta”, a declarat Radu Zamfir, care consideră că a fost mai puțin vătămat pentru că venise la aeroport cu motocicleta și purta un echipament de protecție. Avea, de asemenea, centura de singuranță.

Întrebat dacă existau șanse de supraviețuire pentru Adrian Iovan și Aurelia Ion, în cazul în care erau găsiți mai repede, Radu Zamfir a spus că îi e greu să se pronunțe.

Deși vizibil afectat de tragedie, Radu Zamfir a precizat că s-a întors de la Cluj la București cu avionul. „Cu inima deschisă nu m-am urcat, dar m-am urcat”, a mărturisit chirurgul. Nu crede că cineva e vinovat pentru această tragedie. Întrebat dacă nu i-a fost frică, a spus că mai zburase cu aeronava, dar numai cine nu are instinct de conservare spune că nu i-e frică. „Bine că au dat de noi, când m-am văzut în salvare, parcă îl luasem pe D-zeu de picior”, a menționat Radu Zamfir.

El va rămâne internat în Spitalul Fundeni.

Urmăriți în materialul video de mai sus declarația integrală a chirugului Radu Zamfir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri