ACCIDENT AVIATIC. Unul dintre medicii care au supraviețuit i-a pupat pe toți localnicii salvatori înainte să se urce în mașina de teren

Data publicării:
accident avion Belis judetul Cluj - Digi24 7

„Colegii mi-au mai povestit un moment impresionant. Unul dintre medicii care au supravieţuit, înainte să se urce în maşina de teren pentru a fi transportat la centrul de comandă, i-a pupat pe toţi salvatorii, pe toţi localnicii care erau acolo”, a povestit Răzvan Sonea, membru Transsylvania Off Road Club.

Acesta a relatat firul evenimentelor din seara de luni, mărturisind că a aflat despre accidentul aviatic de la știri.

Răzvan Sonea a decis, împreună cu un prieten, să plece spre locul unde a căzut avionul. După aproximativ patru ore, timp în care au avut de-a face cu drumurile forestiere, cu noroi și gropi, zăpada moale de 30 de centimetri și datele inexacte primite, aceștia au ajuns la epavă.

„Când am început să urc către epava am întâlnit un grup de localnici care aduceau într-o targă improvizată una dintre victime. Am urcat-o în mașină, am întrebat-o cum se simte. Era copilotul. Spunea că îl dor picioarele, că are impresia că sunt rupte amândouă şi că îi este frig. Am dat drumul la căldură şi am plecat către localitatea Horea, acolo unde era un mic centru de comandă. 20 de minute cât am coborât, cu căldura la maximum, îl întrebăm: simţi cum te încălzeşti? Şi răspundea că nu”, a povestit acesta.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri