Accidente aviatice cu aeronave militare, în România

Data actualizării: Data publicării:
MIG prabusit baza aeriana Borcea 7 070718

Un avion Mig-21 Lancer, care participa la mitingul aerian organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise de la Baza Aeriană Borcea, s-a prăbuşit sâmbătă, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Pilotul a decedat. Este un accident aviatic dintr-o lungă serie de tragedii în care au fost implicate aeronave militare.

12 iunie 2017 - Un aparat de zbor MiG-21 Lancer din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de capătul de sud al pistei Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Avionul plecase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament. Pilotul avionului este conştient şi se află în drum spre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, la bordul unui elicopter. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, dr. Claudia Tararici, pilotul este conştient, cu traumatisme la coloana vertebrală.

23 august 2012 - Un avion militar IAR 99 Şoim cu dublă comandă s-a prăbuşit la Craiova, în timp ce efectua zboruri de probă. Aeronava, care aparţinea Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă. Pilotul aeronavei a decedat la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, a fost grav rănit.

1 noiembrie 2010 - O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă, s-a prăbuşit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.
5 iulie 2010 - Un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit pe aerodromul Tuzla. La bordul aeronavei se aflau patru membri ai echipajului şi 9 militari din cadrul Forţelor Navale. La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc. În urma accidentului aviatic au murit 12 persoane alte două fiind rănite.

14 august 2007 - Rezervorul suplimentar al unui avion MiG-21 Lancer, aparţinând Bazei 95 Aeriene Bacău, s-a desprins şi a căzut pe o pajişte din satul Chitii, aflat la graniţa judeţului Neamţ cu judeţul Vaslui. Avionul se afla într-o misiune de cercetare meteorologică. Rezervorul de combustibil gol a fost recuperat, fără a se produce victime sau pagube.

22 noiembrie 2006 - Un avion MiG-21 Lancer de comandă simplă s-a prăbuşit în apropierea unui depozit din comuna arădeană Beliu, pe proprietatea Ocolului Silvic. Avionul aparţinea Bazei 71 Aeriane din Câmpia Turzii şi efectua un zbor de instrucţie de la Câmpia Turzii spre Arad. Pilotul nu a reuşit să se catapulteze la timp şi a decedat. După prăbuşire, în zonă s-a format un crater de şapte metri.

8 martie 2005 - Un aparat de tipul MiG-21 Lancer, care aparţinea bazei militare de la Feteşti şi efectua o misiune de antrenament, s-a prăbuşit la 10 kilometri de oraşul brăilean Însurăţei, între localităţile Bărăganu şi Victoria. Ca urmare a pierderii stabilităţii aerodinamice, avionul s-a angajat în vrie, evoluţie care nu poate fi controlată în cazul avioanelor MiG-21 Lancer. Chiar înainte ca avionul să se izbească de pământ, pilotul a reuşit să se catapulteze şi a scăpat cu viaţă.

22 septembrie 2004 - Un avion IAR 99 Şoim cu numărul 721 a fost distrus la câteva momente după decolarea de pe aerodromul Ianca, în urma unei aterizări forţate, iar cei doi piloţi s-au catapultat.
26 august 2004 - Două aeronave MiG-21 Lancer de simplă comandă, aparţinând Bazei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii, care decolaseră de pe baza militară Luna, s-au ciocnit în timpul desfăşurării unui zbor de antrenament. Piloţii s-au catapultat în zona localităţii Nazna din judeţul Mureş. Unul dintre avioane s-a prăbuşit în zona localităţii Cristeşti, rănind un localnic, iar celălalt în satul Sântioana, rănind două persoane. Aeronavele au fost distruse. Incidentul s-a produs ca urmare a unor turbulenţe în zona survolată şi a poziţiei soarelui în raport cu poziţia de zbor. A fost primul accident aviatic din România cu implicarea simultană a două MiG-uri.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri