ACCIDENTUL AVIATIC. Hărțile STS  au fost făcute publice. Ce date a primit serviciul de la operatorii de telefonie

Data publicării:
harta sts

În şedința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Traian Băsescu a prezentat mai multe hărţi în apărarea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit președintelui, STS poate localiza doar aparatele de telefonie fixă. În cazul celor de telefonie mobilă foloseşte date primite de la operatori. În plus, Traian Băsescu a precizat că pe lângă cei care primesc în mod obişnuit informaţii de la STS, adică Poliţia, Ambulanţa, ISU-SMURD şi Jandarmeria, mai sunt încă şase dispecerate la care ajung informaţii.

Una dintre hărţile prezentate de preşedinte a fost cea realizată pe baza datelor furnizate de unul din operatorii de telefonie mobilă, care corespunde orei 16 şi 17 minute, adică imediat după apelul de urgenţă primit de la unul dintre supravieţuitori accidentului. Harta prezintă celula care a recepţionat apelul şi o arie de căutare cu o rază de peste 17 kilometri. O a doua hartă prezentată de preşedinte arată localizarea făcută pe baza informaţiilor furnizate de un alt operator de telefonie mobilă. Corespunde orei 17 şi 31 de minute, adică la aproape o oră şi jumătate după prăbuşirea avionului.

De această dată, aria de căutare a fost restrânsă la mai puţin de opt kilometri. Prin suprapunerea celor două hărți, aria de căutare s-a restrâns şi mai mult.

În materialele prezentate de Traian Băsescu sunt precizate şi orele la care autorităţile din judeţul Cluj au cerut localizarea avionului prăbuşit. Prima dată La 16 şi 28 de minute, după care au revenit la 19 şi 52 de minute şi, respectiv, 20 şi 58 de minute. Cu toate astea, supravieţuiturii accidentului aviatic din Apuseni au fost găsiţi după mai bine de şase ore, adică după ora 22.00. În acest timp, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion au murit.

„A fost o hărmălaie. Acum, la mine în birou, dacă pun la un loc informațiile primite în primele 30 de minute, pot face localizarea fără nicio problemă”, a spus Traian Băsescu, după ședința CSAT.

Explicaţiile preşedintelui au venit în contextul în care Victor Ponta a cerut demiterea generalului Marcel Opriş de la conducerea STS. Traian Băsescu a reproşat însă lipsa de coordonare dintre instituţiile care ar fi trebuit să gestioneze tragedia din Munţii Apuseni. Potrivit şefului statului responsabile pentru eşec sunt ministerele Transporturilor şi cel de Interne, nu şi STS.

Dacă nu a obţinut demiterea şefului STS, premierul Victor Ponta vrea ca serviciul să treacă în subordinea Guvernului. În replică, Traian Băsescu a declarat că o astfel de variantă nu este viabilă.

Cu toate acestea, PSD a depus astăzi la Parlament un proiect de lege care prevede trecerea STS la MAI. Serviciul ar urma să se transforme în departament și să fie condus de un secretar de stat numit și revocat de premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri