Accidentul din Muntenegru. Primul avion cu 12 răniți a ajuns în România. Doar șase turiști decedați au fost identificați

Data publicării:
avion-3

Actualizare 21.50. Al treilea avion, care transporta trupurile neînsuflețite ale românilor decedați în Muntenegru, a aterizat în această seară, la Otopeni. Baza Aeriană 90 va găzdui o ceremonie în memoria celor decedați. La ceremonie va lua parte și premierul Victor Ponta. 

Actualizare 20.50. Al doilea avion, cu 18 răniți la bord, a aterizat pe una dintre pistele Bazei Aeriene 90.

Actualizare 20.03. Cea de-a treia aeronavă, în care se află trupurile neînsuflețite ale celor 18 români, a decolat din Muntenegru.

Actualizare 19.26. A doua aeronavă cu răniți a decolat de pe aeroportul din Podgorica. La aeroport a ajuns și un convoi militar care transportă trupurile neînsuflețite ale celor 18 români care și-au pierdut viața duminică. În cea de-a treia aeronavă se vor afla și diplomații români care au sosit în Muntenegru după producerea accidentului.

Actualizare 18.54. Toți cei 12 răniți au fost transferați la patru spitale din Capitală: Universitar, Floreasca, Bagdasar-Arseni și Elias. Trei dintre ei sunt în comă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat. Următorul avion va transporta 18 răniți și va ajunge în România după ora opt.

Actualizare 18.40. A doua ambulanță a ajuns la Spitalul Floreasca.

Actualizare 18.31: A treia ambulanță a părăsit Baza Aeriană 90 și va transfera trei răniți la Spitalul Universitar, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu. Pe de altă parte, prima ambulanță a ajuns deja la Spitalul Floreasca. 

Actualizare 18.25. O a doua ambulanță, cu trei răniți intubați, se îndreaptă spre Spitalul Floreasca.

Actualizare 18.15. Prima ambulanță, cu trei pacienți, a plecat deja de la Baza Aeriană spre Spitalul Floreasca, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu. Ministrul a precizat că la Floreasca vor ajunge, în total, zece răniți.

Actualizare 17.52. Primul avion care transportă răniții din Muntenegru a aterizat pe Baza Aerian 90, din Otopeni.

Actualizare 17.40. Premierul Victor Ponta va lua parte la o ceremonie organizată, pe Baza Aeriană 90, din Otopeni, în memoria persoanelor decedate în accidentul din Muntenegru, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa. Acesta a evitat să precizeze la ce oră va ateriza aeronova cu trupurile neînsuflețite.  

Actualizare 17.23. Răniții din primul avion care a decolat deja din Muntenegru vor fi transportați la spitalele Floreasca, Universitar Bagdasar-Arseni și Elias. Este vorba despre 11 persoane rănite în urma accidentului de duminică și de o femeie care a avut „o problemă la un sport alpin”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.  

Actualizare 16.15. Avionul care îi transportă pe turiștii răniți grav în accidentul din Muntenegru a decolat spre România. Și ceilalți răniți vor fi transferați astăzi. Patru spitale sunt pregătite să-i primească.

Pe de altă parte, doar șase dintre cele 18 cadavre ale turiștilor români au fost identificate, relatează corespondentul Digi24 la fața locului, Gerhald Ernst, citându-l pe ambasadorul României în Muntenegru. Trupurile turiștilor morți în accident vor fi repatriate în această seară, dar doi procurori muntenegreni vor sosi de asemenea în România.


Actualizare 11.42. S-a decis oficial că mâine va fi zi de doliu național.

La ora 7:04, şeful SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, a susţinut o scurtă declaraţie de presă la Baza Militară 90. Potrivit medicului, care pleacă spre Podgorica cu unul dintre avioanele  militare pregătite pentru pacienţii români răniţi în accident, vor fi repatriaţi 29 sau 30 de răniţi, în funcţie de decizia medicului şi secretarului de stat Raed Arafat, aflat în capitala Muntenegrului. Cei 29 sau 30 de răniţi transportaţi vor fi duşi la cele patru spitale de urgenţă pregătite  la Bucureşti. Pe toată durata zborului, ei sunt asistaţi de 22 cadre medicale: 11 doctori şi 11 asistente.

-------------------------

Cei 47 de turişti români au plecat spre Muntenegru sâmbătă dimineaţă, la ora 5:30. Au înnoptat la Belgrad, iar duminică în zori au pornit spre Podgorica. Accidentul s-a produs pe o şosea din regiunea montană menţionată, la 30 de kilometri de capitala Muntenegrului.

Marţi dimineaţă, cei răniţi şi trupurile celor decedaţi sunt aduse în ţară. Aeronava militară care a transportat la Podgorica echipa medicală şi consulară condusă de Raed Arafat aduce decedaţii. Alte două avioane militare echipate medical, un Spartan si un Hercules, transportă răniţii. Toate decolează şi aterizează în cadrul aerodromului aflat în Baza Militară 90.

Este cea mai mare intervenţie aviatică medicalizată a Ministerului Apărării Naţionale, a declarat luni seară ministrul de resort, Mircea Duşa.

După ce sunt aduse în Bucureşti, trupurile turiştilor decedaţi în Muntenegru sunt duse în localităţile de domiciliu cu ajutorul Ministerului de Interne şi al MapN.

Gafe, întârzieri şi declaraţii contradictorii din partea română

Pentru că a intrat în direct la o televiziune privată din România, ministrul de Externe Titus Corlăţean a întârziat aproape 20 de minute la o conferinţă de presă organizată la spitalul din Podgorica în care sunt internaţi românii răniţi.

În plus, au apărut şi inadvertenţe între declaraţiile lui Titus Corlăţean şi cele ale purtătoarei de cuvânt a poliţiei muntenegrene privind momentul în care oficialii români au fost anunţaţi de producerea tragediei. Mai exact, ministrul susţine că autorităţile din Podgorica ar fi vinovate că au informat târziu oficialităţile de la Bucureşti cu privire la accident: „Autorităţile din Muntenegru au crezut că e un autocar din Ucraina. Asta este şi explicaţia pentru care a fost chemat ambasadorul ucrainean la spital. Abia când răniţii au fost aduşi la spital şi autorităţile au constatat că e vorba de români ambasadorul a informat centrala MAE (...) dar a luat timp, şi asta a ţinut de starea de confuzie din Muntenegru.”

Declaraţiile sale sunt contrazise însă de purtătorul de cuvânt al poliţiei din Muntenegru. „Accidentul s-a întâmplat în jurul orei 5 după-amiaza (18, ora României – n.red.) şi am aflat de el foarte repede după ce s-a întâmplat”, a declarat Tamara Popovic. „Am bănuit din start că este vorba de români pentru că ştiam că este un autocar înmatriculat în România cu pasageri români şi mergea un post de radio românesc”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Accidentul a fost confirmat de Ministerul român de Externe spre seară, abia la trei ore de la producerea lui.

  • Rudele victimelor s-au plâns că oficialii români au fost zgârciţi cu informaţiile. În mai multe cazuri, rudele au plecat spre Muntenegru pentru a afla ce se întâmplă chiar la faţa locului. O tânără din Curtea de Argeş a anunţat de acolo familia că părinţii săi se vor întoarce acasă în sicrie. Mai mult, unele rude au semnalat că au fost certate că sună prea des pentru a afla detalii cu privire la răniţi.

Primele suspiciuni şi acuzaţii

În ceea ce priveşte potenţialii vinovaţii, agenţia de turism Mareea, organizatorul excursiei, aruncă toată responsabilitatea legală pe umerii transportatorului, Gregory Tour. Firma care deţine autocarul nu îşi explică însă cum s-a putut întâmpla accidentul, având în vedere că vehiculul avea toate reviziile făcute. În această ecuaţie a intervenit şi Guvernul, care a cerut verificări la firma de transport.

Deşi turiştii au semnat contractul pentru sejurul în valoare de 390 de euro cu agenţia de turism Mareea, firma pasează responsabilitatea în ograda transportatorului. „În cazul de faţă, Gregory Tour, care este prestatorul, este responsabil în condiţiile legii pentru toate pagubele produse beneficiarului, adică noi, care suntem beneficiarul în cazul de faţă, în legătură cu obiectul prezentului contract, precum şi pentru orice vătămare corporală, deces al pasagerilor autocarului sau pagube produse bunurilor acestora”, a declarat Marius Usturoiu, directorul agenţiei de turism Mareea.

Autocarul era fabricat în 2004 şi avea inspecţia tehnică la zi, declară pe de altă parte oficialii Registrului Auto Român. Accidentul i-a surprins pe reprezentanţii firmei de transport, care spun că şoferii cunoşteau traseul. Aceştia „nu au avut niciodată probleme, cel puţin de când sunt la noi”, spune Ştefan Grigore, directorul firmei de transport Gregory Tour. „Amândoi aveau experienţă minim zece ani în transportul internaţional de persoane”, adaugă directorul, precizând că s-au respectat timpii legali de condus şi odihnă.

Din punct de vedere legal, cel mai probabil, firma de asigurare a transportatorului va plăti toate despăgubirile. Compania Gregory Tour este obligată prin lege să încheie poliţe de asigurare pentru activitatea desfăşurată, dar şi pentru persoanele pe care le transportă şi bagajele acestora.

Primele mărturii de la locul tragediei

Reporterii Digi 24 au fost primii jurnalişti din România care au ajuns în Muntenegru, chiar în locul în care s-a produs tragedia. Parapetul şoselei fusese smuls de autocarul românesc, care a căzut 40 de metri în gol în râpa din canionul Moraca.

Primele date ale anchetei autorităţilor din Muntenegru arată că pe carosabil nu s-au înregistrat urme de frânare: vehiculul a rupt balustrada de fier şi a căzut în gol. Investigatorii au stabilit că autocarul a căzut zece metri, apoi s-a zdrobit de o stâncă şi s-a rostogolit în gol încă 30 de metri. Pasagerii au fost aruncaţi în urma impactului în partea din spate, unde salvatorii i-au găsit în stare de şoc.

Pentru salvatori, misiunea de recuperare a românilor a fost infernală. „Terenul, aşa cum aţi văzut, este foarte accidentat”, a povestit un muntenegrean. „Am adus frânghii pentru a ajunge la oameni, apoi am luat fierăstraie pentru a tăia copacii să ne facem loc spre autocar. Am început evacuarea imediat, a trebuit să improvizăm că nu aveam echipament tehnic la noi. Am ridicat primii oameni din prăpastie şi am avut noroc că printre şoferii care au oprit se afla un medic. Nu ştiu cum se numeşte, dar este din Belgrad. El a făcut evaluarea răniţilor şi a stabilit priorităţile. (...) Plângeau, ţipau, încercau să ne spună ceva, dar noi nu îi înţelegeam. În primul rând trebuia să îi ajutăm şi asta am făcut.

Spre prânz, zeci de localnici au venit la locul dramei să aducă flori, lumânări, mesaje pentru victime şi rudele acestora. Printre ei, un român stabilit în zona Podgorica, impresionat de accident.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...