Accidentul din Muntenegru. Rudele victimelor reclamă: „Am fost certați că sunăm prea des”

Data publicării:
ruda accident

Andreea Papadopol, o rudă a mai multor persoane implicate în accidentul din Muntenegru, a venit la Baza Aeriană 90, pentru a afla mai multe informații. Ea a explicat, în direct la Digi24, că a venit acolo din disperare, „pentru că la apelul de urgență am fost certați că sunăm prea des și că informațiile se actualizează din oră în oră”.

Un autocar cu 47 de oameni la bord a căzut, duminică după-amiază, în canionul Moraca din Muntenegru. Bilanţul provizoriu al victimelor este de 19 morţi, dintre care 18 români. 29 de persoane sunt rănite. Zeci de muntenegreni s-au mobilizat pentru a dona sânge.

Explicațiile MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis în cursul după-amiezii un comunicat de presă în care a detaliat demersuri inițiate de instituție în urma accidentului rutier din Muntenegru.

Comunicatul integral al MAE:

„Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români victime ale accidentului rutier care a avut loc duminică, 23 iunie, în Muntenegru, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins următoarele acţiuni:

Duminică, 23 iunie, în jurul orei 21.30, ora României, ambasadorul României la Podgorica a fost anunțat oficial de autoritățile muntenegrene că, în accidentul soldat cu victime în urma prăbușirii unui autocar în prăpastie, au fost implicați exclusiv cetățeni români. Tot atunci autoritățile muntenegrene au confirmat oficial faptul că este vorba despre un autocar înmatriculat în România ai cărui pasageri sunt exclusiv cetățeni români.

Ca urmare a acestui fapt, ministrul afacerilor externe a dispus activarea de urgență a Celulei de criză, care s-a întrunit imediat în Centrala MAE. Din acel moment, membrii Celulei de criză lucrează neîntrerupt pentru gestionarea acestei situații tragice. Celula de criză a efectuat și efectuează toate demersurile pentru colectarea de urgență a tuturor informațiilor utile pentru acordarea celor mai adecvate forme de sprijin și asistență consulară de specialitate şi a coordonat activităţile tuturor factorilor aflați la fața locului, după cum urmează:

O echipă formată din reprezentanți ai Ambasadei României în Muntenegru, s-a deplasat, în seara de 23 iunie, de urgenţă, la locul accidentului, pentru a acorda asistența necesară, încă din primele momente de la aflarea informațiilor cu privire la acest tragic eveniment. În baza instrucțiunilor primite din Centrala MAE, consulul României la Tirana s-a deplasat în timpul nopții pentru a se alătura echipei diplomatice de la Podgorica.

În aceeași seară, ambasadorul României s-a deplasat de urgență la spitalul la care au fost internaţi cetăţenii români solicitând autorităților muntenegrene informații cu privire la starea și identitatea cetățenilor români.

În colaborare cu ministrul apărării naționale, Mircea Duşa și secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a fost organizată deplasarea unei echipe mobile mixte, în Muntenegru. Din aceasta fac parte și doi consuli din MAE român, membri ai Celulei de criză.

Din dispoziţia Primului ministru al României și la solicitarea Celulei de criză MAE, deplasarea a avut loc astăzi, 24 iunie, cu un avion militar pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naţionale. Echipa mixtă a ajuns la Podgorica în cursul dimineţii, demarând imediat activitatea la fața locului în sprijinul cetățenilor români afectați de accident.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a dispus operaţionalizarea Fondului pentru situaţii de urgenţă aflat la dispoziţia sa. Într-o primă fază, s-a decis că MAE va suporta costurile operării primei aeronave MApN trimisă la Podgorica în scopul repatrierii victimelor.

Au fost operaționalizate încă din seara de 23 iunie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259. De la momentul inițializării acestor numere de telefon, și până în prezent, au fost preluate peste 400 de apeluri. Reprezentanții celulei de criză, care operează la cele două linii telefonice, se află în permanență la dispoziția familiilor și rudelor celor implicați în eveniment. Liniile telefonice rămân valabile pe toată durata funcționării Celulei de criză a MAE.

În acest moment, membrii Celulei de criză coordonează activitatea personalului MAE aflat la faţa locului care acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi efectuează, în cooperare cu autoritățile muntenegrene, demersurile necesare repatrierii corpurilor neînsufleţite.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic, în cursul acestei dimineți, pe vicepremierul şi ministrul afacerilor externe muntenegrean, Igor Luksic, în legătură cu tragicul accident convenind măsuri pentru cooperarea strânsă între autoritățile celor două state.

În baza datelor de pe teren din această dimineață, furnizate prin intermediul Celulei de Criză, ministrul Titus Corlăţean a decis anularea participării sale la reuniunile europene de la Luxemburg şi deplasarea sa de urgenţă la Podgorica, pentru a coordona la faţa locului activităţile desfășurate de echipa operativă din România, în cooperare cu autorităţile locale.

În ceea ce privește activitățile de comunicare publică, MAE a comunicat permanent cu reprezentanții mass-media, după cum urmează:

MAE a comunicat permanent pe acest subiect, aducând la cunoştinţa presei toate informaţiile noi, de îndată ce acestea au fost disponibile din surse oficiale, verificate. Informațiile au fost transmise atât prin intermediul purtătorului de cuvânt al MAE, cât și prin intermediul comunicatelor de presă.

Încă de aflarea accidentului, celula de criză a MAE a fost activată şi lucrează neîntrerupt.

Ministerul Afacerilor Externe a dat până în acest moment 8 comunicate de presă, la următoarele intervale orare: duminică, 23 iunie: 22.30 (Accident rutier Muntenegru), 23.00 (Activarea celulei de criză din cadrul MAE, în urma accidentului din Muntenegru); luni, 24 iunie: 2.30 (Activarea liniei telefonice de urgenţă şi măsurile luate de autorităţile române); 03.10 (Activarea liniei telefonice de urgenţă); 4.20 (Evoluţia situaţiei cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Muntenegru); 09.00 (Evoluţia situaţiei cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Muntenegru), 09.25 (Convorbire telefonică între ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi omologul muntenegrean), 13.40 (Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, transmite condoleanțe familiilor victimelor).

Ca informații de ultimă oră, echipa medicală condusă de secretarul de stat dr. Raed Arafat din Ministerul Sănătății, împreună cu echipa consulară a MAE, au încheiat vizitarea fiecărui pacient pentru o evaluarea amănunțită a stării de sănătate a acestora. De asemenea, s-a procedat la identificarea cetățenilor români internați în spitalul din Podgorica.

În două cazuri grave nu a fost posibilă încă identificarea cetățenilor români. În prezent, echipa Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada României întreprind demersuri pe lângă autoritățile muntenegrene pentru ca acestea să finalizeze procedurile de identificare, urmând ca ulterior să fie încheiate formalităţile pentru transportul răniților și repatrierea trupurilor neînsuflețite.

MAE reiterează apelul la reprezentanţii mass-media spre a nu da publicităţii date cu caracter personal privind identitatea celor implicaţi în accident, din respect pentru victime şi familiile acestora.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri