Acord de exploatare petrolieră la Băile Felix. Primarii din zonă vor un referendum pe această temă. Prefectul de Bihor: nu e vorba despre gaze de șist

Data publicării:
sonda-1

Actualizare 15.14. Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a precizat la Digi24 că, din discuțiile avute cu directorul general al ANRM, nu este vorba despre exploatarea gazelor de șist în zonă, ci despre hidrocarburi convenționale. El a precizat că în Bihor se fac exploatări petroliere de 60-80 de ani.

În plus, a adăugat Claudiu Pop, „nu este vorba despre Băile Felix, nu vor exista sonde în zona piscinelor, hotelurilor sau pensiunilor din Băile Felix”.

Prefectul a adăugat că s-a uitat „cu atenție” în hotărârea de Guvern și că acolo nu a văzut nicio mențiune legată de gazele de șist.

Actualizare 13.51. Localnicii și primarii din zonă vor un referendum în privința explorării gazelor de șist. Aceștia se tem că turiștii nu vor mai veni la Băile Felix și că pânza freatică va fi afectată.

Lucian Popuș, primarul comunei Sînmartin, a declarat la Digi24: „Ținând cont că Băile Felix-Băile 1 Mai se află într-un perimetru de protecție hidrogeologic, era inadmisibil ca această hotărâre sa fie dată pentru dezvoltarea resurselor minerale”.

Primarul a explicat că la Băile Felix și Băile 1 Mai vin anual un milion de turiști care „lasă banii aici pentru statul român”.

Lucian Popuș a mai spus că a discutat în această vară cu reprezentanții firmei Nis Petrol, cărora le-a explicat că explorarea nu ar fi benefică pentru comunitate.

„Am luat o măsură premergătoare, printr-o hotărâre de Consiliu Local, de interzicere de a da acorduri, avize, dar următoarea măsură va fi în viitorul an, la început, printr-un referendum local, unde o să invit toți localnicii să participe, să susținem ca acest dezastru să nu se întâmple în comunitatea noastră”, a mai spus primarul.

De asemenea, Consiliul Județean Bihor susține că este nevoie de mai multe aprobări decât o simplă hotărâre de guvern și că este nevoie și de aprobarea conducerii județului pentru demararea explorării la Băile Felix.

__________________________

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotărâri de guvern. Anexele documentelor nu sunt publicate, fiind clasificate, potrivit Mediafax.

Deși în acte este menționat numele companiei East West Petroleum, Nis Petrol, o subsidiară a companiei rusești Gazprom, este beneficiară în proporție de 85% a lucrărilor de foraj. Aceeași companie este cea care a fost acuzată de localnicii din zona Tria că a intrat cu utilajele de mare tonaj, folosite la explorare, fara a avea acord de mediu și fără încuviințarea proprietarilor de teren.

Guvernul a aprobat în 11 noiembrie acordul petrolier de explorare/exploatare în perimetrul Băile Felix, încheiat între ANRM și East West Petroleum Corp.

Decizia a fost publicată și în Monitorul Oficial, vinerea trecută.

Deși a fost acuzată deseori că este în cautarea gazelor de șist, Nis Petrol a dezmințit aceste informații și a declarat că nu caută altceva decât hidrocarburi convenționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...