ActiveWatch solicită sancționarea conducerii liceului din Covasna

Data publicării:
mircea 20toma 205425686 20mediafax 20foto 20alexandru 20solomon-56274

Departamentul Freeex din cadrul Agenției de Monitorizare a Presei – ActiveWatch a solicitat azi autorităților, printr-un comunicat de presă, să ia atitudine ca urmare a evenimentelor aflate în derulare în Covasna.

Potrivit reprezentanților societății civile, dreptul la liberă exprimare a fost reprimat abuziv de conducerea liceului din Covasna.

Mai multe acţiuni de solidaritate cu eleva de clasa a IX-a, din Covasna, jignită şi ameninţată cu moartea pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală au loc în această dimineaţă. Români din localităţile învecinate, dar şi elevi ai liceului în care învaţă adolescenta au ieşit în stradă, în faţa unităţii şcolare, cu steaguri tricolore şi i-au transmis fetei mesaje de încurajare şi de susţinere.

La liceul româno-maghiar din Covasna s-au strâns zeci de elevi, la un miting de susținere a elevei, la care participă şi oameni din comuna Zăbala, judeţul Covasna, unii îmbrăcați în port popular și având steagul României.

Un fenoment care riscă să ia proporții dramatice

Evenimentele de la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna ilustrează felul în care un conflict artificial generat și alimentat de mediul politic se poate răsfrânge asupra unor elevi de liceu, deveniți actori într-o bătălie ce nu ar trebui să fie a lor și care nu are ce căuta în spațiile de învățământ. Prima responsabilitate pentru tensiunile stârnite între elevi aparține sistemului educațional, cel care are un rol esențial în prevenirea unor astfel de conflicte prin educarea elevilor în spiritul diversității”, consideră reprezentanții ActiveWatch.

Solicităm conducerii școlii și Ministerului Educației să se implice activ, să preia inițiativa pentru a controla un fenomen care, dacă va scăpa de sub control, riscă să ia proporții dramatice. Prin lege, școala nu trebuie să fie un spațiu de înfruntare a unor teme politice, deci ținta intervenției conducerii școlii trebuie să fie dezamorsarea conflictelor, iar nu alimentarea acestora. Mai mult, cerem autorităților să respecte dreptul la liberă exprimare al cetățenilor, indiferent de etnie”, se arată în comunicatul organizației.

„ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, condamnă comportamentul abuziv al dirigintei și al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care au împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conținea culorile drapelului românesc. Chiar dacă gestul elevei și al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertății de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancționarea lui. În cazul în care eleva a avut și alte manifestări care au stârnit reacția unora dintre colegi, acestea puteau fi sancționate conform regulamentului școlar, nicidecum prin confiscarea sau interzicerea purtării bentiței”, consideră reprezentanții Agenției.

Apel către jurnaliști și politicieni

Potrivit ActiveWatch, intervenția conducerii liceului este disproporționată în raport cu faptele și una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice.

Mai mult, membrii societății civile fac apel la jurnaliști și politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect și să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naționaliste.

ActiveWatch solicită Ministerului Educației și Cercetării și Inspectoratului Școlar al Județului Covasna să sancționeze comportamentul abuziv al conducerii liceului. De asemenea, ActiveWatch solicită MEC să dezvolte politici și programe în spiritul toleranței, diversității și al înțelegerii pentru a preveni apariția unor astfel de cazuri și pentru a contribui la imunizarea populației în fața provocărilor naționaliste și/sau segregaționiste venite din zona centrelor de putere”, se arată în comunicatul organizației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri