Administrația Penitenciarelor va cheltui lunar 10.000 de euro pentru a bruia convorbirile telefonice ale deținuților

Data publicării:
telefonie mobila-6

În şedinţa de guvern de miercuri a fost un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precizează Mediafax.

„Proiectul de lege adoptat de Guvern reglementează colaborarea între Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice generate de folosirea neautorizată de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, în principal a telefoanelor mobile”, se arată în comunicatul Guvernului.

În urmă cu două luni, Ministerul Justiţiei a prezentat un proiect de lege în baza căruia Administraţia Naţională a Penitenciarelor va plăti între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi.

În vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

În proiectul de lege se menţionează că sistemele vor fi folosite pentru secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile”, se mai arată în proiect.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut în vedere şi faptul că a crescut numărul telefoanelor mobile utilizate de deţinuţi.

„Deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, introducerea acestora în cadrul penitenciarelor s-a perfecţionat de-a lungul timpului”, se arată în expunerea de motive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri