Adrian Năstase condamnat. Financial Times: O dovadă serioasă a continuării luptei anticorupție

Data publicării:
screenshot ft

Fostul premier român, în închisoare pentru luare de mită, titrează prestigiosul cotidian Financial Times. Sentinţa dată în cazul lui Adrian Năstase este, potrivit jurnaliştilor britanici, o dovadă serioasă a continuării luptei anticorupție.

„A fost în libertate doar câteva luni, iar acum fostul premier Adrian Năstase se întoarce în închisoare, după ce justiţia l-a găsit vinovat pentru luare de mită”, relatează Euronews.

Jurnaliştii mai arată că Adrian Năstase este singurul lider post-comunist ajuns în închisoare şi punctează că autorităţile române sunt hotărâte să arate că sunt serioase în demersul de combatere a coruptiei în România.

Ştirea condamnării fostului premier român a ajuns rapid şi peste ocean. Citând agenţia Associated Press, posturile Abc News şi Fox News titrează: „Fost prim-ministru român condamnat pentru luare de mită”. Cele două televiziuni menţionează că Adrian Năstase a primit o pedeapsă de patru ani, iar soţia sa, Dana Năstase, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate.

Site-ul BBC titrează: „Fostul prim-ministru al României Adrian Năstase a fost condamnat într-un proces de mită”. Jurnaliştii britanici precizează că fostul premier român a fost condamnat şi pentru şantaj. Articolul nu uită să menţioneze că Adrian Năstase a avut o tentativă de sinucidere în urmă cu doi ani, chiar înainte de a fi încarcerat în urma sentinţei din 2012.

Agenţia France Presse titrează: „O nouă pedeapsă de închisoare cu executare pentru fostul premier Adrian Năstase”. Jurnaliştii de la AFP remarcă faptul că fostul prim ministru revine după gratii la 10 luni după ce a fost eliberat condiţionat din închisoare. Tot France Presse observă că noua condamnare vine în condiţiile în care România este monitorizată de Comisia Europeană, foarte atentă la evoluţia luptei anticorupţie.

Presa din Ungaria scrie că „Adrian Năstase se întoarce la închisoare”. El fusese deja condamnat la doi ani de detenţie pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale, scriu jurnaliştii din ţara vecină.

Şi o televiziune din Austria a difuzat repede ştirea despre întoarcerea după gratii a fostului premier. Reporterii adaugă şi că Adrian Năstase a descris procesul drept un act de răzbunare politică.

Televiziunea de stat din Olanda anunţă la rândul ei că Adrian Năstase revine la închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pentru luare de mită. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri