Adrian Năstase condamnat. Ion Cristoiu: Sentința va duce la o și mai mare tensiune în viața politică

Data publicării:
ion cristoiu 4402309-Mediafax Foto-Ovidiu Micsik

Ion Cristoiu este de părere că decizia de condamnare a lui Adrian Năstase, arată că, în cazul instanței supreme cel puțin, campaniile de presă, demonstrațiile, mesajele pe Facebook, bloguri nu mai ajută la nimic și că toți cei cu procese - oameni politici, cu afaceri – trebuie să-și pregătească avocați buni.

Jurnalistul consideră că această sentință, alături de cea dată lui Dan Voiculescu la tribunal, „confirmă că o anumită formă de presiune asupra justiției, care a fost până nu demult prin presă, ONG-uri, prin demonstrații, nu mai merge și că cel care este anchetat trebuie să se gândească din start cum să se apare ca o persoană”.

Jurnalistul a subliniat impactul pe care acestă decizie din dosarul fostului premier o are pe plan politic.

„Din punctul de vedere al luptei împotriva corupției, al stârpirii corupției din România, normal ar fi ca acest moment, pentru că e un mod deosebit - s-a înăsprit pedeapsa, toată lumea se aștepta nu la achitarea, dar la confirmarea, cel puțin, a sentinței anterioare, această înăsprire ar trebui teoretic să sperie pe toți corupții din România. Nu-i va speria, sunt convins că imensa lor majoritatea sunt convinși, iată că mă repet, că de fapt e o mașinărie politică, pusă la cale și că în momentul în care Băsescu nu va mai fi președinte asemenea sentințe nu se vor mai da”, a afirmat Ion Cristoiu.

„Procurorii sunt, ca și jurnaliștii, oameni, și pot greși, pot fi slabi, pot fi buni. În cazul lui Năstase avem o confirmare a unei sentințe la mai multe niveluri ale justiției și e greu de presupus că a fost o presiune politică”, este de părere jurnalistul.

„În loc să ducă la o înfrâgere a corupției, la o micșorare, această sentință va duce la o și mai mare înverșunare de căutare a mijloacelor de supunere a justiției și cred că bătălia politică, PSD, va exploata acesta moment în favoarea sa”, a subliniat Ion Cristoiu.

Potrivit jurnalistului, la nivelul structurilor din PSD, poate și din USL, se va acentua teza: „trebuie să scăpam de regimul Băsescu și de orice posibil om al lui Băsescu la candidatură”.

„În perioada următoare bătălia politică anti-Băsescu din partea USL va fi mult mai puternică și vor căuta mijloace, inclusiv legea aceea a amnistiei, cred că (decizia – n.r.) va duce la o și mai mare tensiune în viața politică”, a spus Ion Cristoiu.

Chiar dacă a evitat să se exprime asupra nivelului de corupție al guvernului condus de Adrian Năstase, jurnalistul a admis că și-a pus întrebări asupra averii fostului premier, dar și a altor oameni politici.

Ion Cristoiu și-a argumentat afirmația și prin impresiile pe care le-a avut în timpul vizitei de la locuința lui Adrian Năstase din Zambaccian.

„Parcă, totuși, acei 700.000 de euro dați rapid, parcă undeva se pune întrebarea, repet, eu nu am dovezi, totuși de unde atâția bani la un om care a fost premier - cât putea să câștige?”, a spus Ion Cristoiu.

„E un om bogat, are un bloc întreg, dar cred că mulți alții sunt bogați, dar e un om pricopsit. Sigur, poate să vină întrebarea: de unde? Și eu muncesc din 1990, am făcut gazete, am scris în fiecare zi, am scos cărți, dar nu mi-aș putea permite ceea ce are domnul Adrian Năstase în vecii vecilor, amin”, a conchis Ion Cristoiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri