Adrian Năstase condamnat. Miza financiară a dosarelor fostului premier: 3,3 milioane de euro

Data publicării:
euro bancnote - captura

Dosarul Zambaccian 1 - sau bunuri din China, se ridică la suma de 1,3 milioane de euro. În dosar se arată că în perioada 2001 - 2004 fostul premier s-a folosit de influenţa funcţiei pentru a obţine mai multe bunuri. Este vorba despre bunuri provenite din China în nu mai puţin de 12 containere în care se aflau materiale de construcții, obiecte și instalații sanitare, piese de mobilier, articole electrice și electrocasnice, dar și obiecte de decor și uz casnic.

Din aceasta suma 630.000 de dolari au fost plătiți de fosta şefă a Inspectoratului de stat în construcţii pentru a fi păstrată în funcţie. Irina Jianu derulând o serie de afaceri în construcţii pentru care păstrarea funcţiei era vitală.

Un alt dosar important a fost Trofeul Calităţi”. Suma adusă în discuţie ajunge la 1,6 milioane de euro. Aici instanţa vorbeşte despre o strângere mascată de fonduri pentru campania prezidenţială a lui Adrian Năstase. Practic este vorba despre organizarea unui simpozion la care taxa de participare a ajuns, însumată, la 1,6 milioane de euro.

Aceşti bani au intrat ulterior în contul unor companii controlate de oameni apropiaţi fostului premier, bani care într-un final au fost viraţi către o firmă care a prestat servicii în campania din 2004. În acest dosar Adrian Năstase a fost acuzat în calitate de şef de partid, şi în final a primit o condamnare de 2 ani cu executare din care a executat doar 8 luni.

În dosarul „Mătuşa Tamara” Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită. Este vorba despre una dintre primele decizii luate de Adrian Năstase după numirea în funcția de prim-ministru în decembrie 2000 de schimbare a conducerii Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani.

Noul şef al instituţiei Ioan Melinescu, l-a atenţionat pe Adrian Năstase că în cadrul oficilui există în lucru un dosar privind depunerea de către sotia acestia a sumei de 400.000 de euro într-un cont bancar, sumă greu de justificat tinând cont de salariu de premier. După numirea în funcție Ioan Melinescu ar fi sustras acest document din cadrul instituţiei. În acest dosar Adrian Nastase a fost găsit nevinovat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri