Adrian Severin s-a prezentat la DNA în scandalul „Lobby pentru PE”: Europarlamentarul: E o înscenare

Data publicării:
adrian severin resize 5365442-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Adrian Severin a ajuns în această dimineață la,DNA, care îi va prezenta materialul de urmărire penală în scandalul „Lobby pentru PE”.  

Actualizare 13.30. „Nu am găsit nimic care să ateste că la un moment dat am acceptat bani pentru a depune vreun amendament, să modific legislația sau să intervin pentru o modificare. Nu am apucat să citesc transcriptul sau să ascult înregistrările”, a spus Adrian Severin, la ieșirea de la DNA.

„Din câte am auzit, înregistrarea cu jurnaliștii a marcat anumite declarații ale colegului austriac în legătură cu alte acțiuni prin care a modificat legislație contracost. Nu cunosc detaliile cazului colegului austriac. Înțeleg că a fost condamnat pentru alte fapte. Cazul este diferit”, a adăugat el.

„Nu e o faptă pe care cineva a descoperit-o, ci o încercare de a se provoca o faptă”, a subliniat Adrian Severin.

_______________________

În acest caz europarlamentarul și-a susținut nevinovăția și a refuzat să demisioneze din Legislativul european. Reporterii Sunday Times au înregistrat o discuție în biroul de la Strasbourg al lui Adrian Severin, în care el vorbea despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. El este acuzat că a primit bani de la jurnaliștii sub acoperire. 

„Înscenarea e pe plan extern, a avut în vedere oprirea unor demersuri de politică externă pe care le întreprindeam. Lucrurile trebuie cercetate. Ce se va întâmpla, e devreme să vă spun. Chestiunea cu fondurile e simplă, sunt fonduri pe care europarlamentarii le au pentru a-și organiza activitatea. Deja s-a demonstrat că fondurile s-au cheltuit cum trebuie. Dar nu pentru asta am venit azi. Astăzi am venit pentru problema legată de scandalul Sunday Times. Vă pot spune că nu am depus niciun amendament, deci nu am luat bani pentru așa ceva, nu am întreprins demersuri pentru a determina depunerea unor amendamente. Nimeni nu poate răsturna situația decât dacă facem tot felul de speculații. Am încheiat un contract de consultanță aprobat de PE, în perfectă regulă. Sub aspectul discuției de azi, lucrurile sunt clare. Trebuie însă să ne explicăm promovarea unuia dintre colegii puși sub semnul întrebării în acest scandal, e acum vicepreședintele comisiei în care el a depus amendamentul. Fiecare a făcut ceea ce a crezut. Pe unul l-au lăsat nervii și a plecat, există diverse comportamente și posibilități”, a declarat Adrian Severin.

„Cred că orice anchetă și scandal îți afectează imaginea, unii cred, alții nu. Acest caz trebuia încheiat de multă vreme, lucrurile sunt foarte clare. De ce a trenat atât, nu vreau să comentez. Mă bucur că voi afla și eu tot ce s-a strâns, tot ce se gândește. Am conștiința curată, nu am nimic să-mi reproșez, voi duce bătălia până la capăt. Nu am speranțe prea mari, ținând seama de atmosfera politică, dar știu că există și excepții. În cel mai rău caz, istoria mă va absolvi. Nu mi-e teamă de nimic. Implicarea în viață publică înseamnă riscuri, în România ele sunt mai mari decât în altă parte, pentru că încă regulile jocului nu sunt respectate. Când ți-ai asumat riscurile, trebuie să îți asumi orice fel de deznodământ”, a subliniat el.

Adrian Severin este anchetat de mai bine de doi ani. Procurorii anticorupție au obținut de la PE ridicarea imunității acestuia. Ulterior, au mai făcut două spolicitări către legislativul european pentru a obține mai multe documente în original. Studiind actele, procurorii au extins urmărirea penală față de Adrian Severin și au început o anchetă pe numele său și față de modul în care a utilizat mai bine de 400.000 de euro din bugetul PE. Procurorii susțin că există suspiciuni privind legalitatea modului în care a fost cheltuită suma.

Astăzi, lui Adrian Severin i se prezintă materialul de urmărire penală, este ultimul pas înainte de trimiterea în judecată.

În scandalul declanșat de ancheta jurnalistică, un europarlamentar austriac a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru corupție.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...