Adrian Vasilescu: Din păcate, nu avem un preţ mediu în România pentru locuinţe. Preţul real rămâne o necunoscută

Data publicării:
1002 20cipartea1-48652

În emisiunea Catalog Imobiliar, consilierului guvernatorului Băncii Naţionale a României arată că, „din păcate, nu avem un preţ mediu în România” pentru locuinţe. „Nu l-a făcut nimeni şi nici nu cred că se poate face. Nu avem o oglindă deci a preţurilor exacte de pe piaţa imobiliară şi nici nu ştim exact cum se mişcă banii în această piaţă”, explică Adrian Vasilescu.

Stabilirea unui indice imobiliar pare aşadar un demers dificil pe o piaţă în care vânzătorii şi cumpărătorii se ghidează după două preţuri: cel afişat şi cel la care se încheie tranzacţia. Între acestea există o diferenţă şi de 15%.

Încercări de calculare a unui reper imobiliar credibil au existat. În urmă cu trei ani, o singură dată, Institutul de Statistică a publicat un indice al preţurilor locuinţelor, în funcţie de datele comunicate de notari. În lipsa unor repere oficiale, vânzătorii şi cumpărătorii ţin cont de dobânzile creditelor imobiliare.

Notarul public Cristina Tatomir detaliază: „Prețul îl dă creditul pe care îl lansează băncile în piață. Dacă unicul credit care circulă în piață este Prima Casă, atunci toate tranzacțiile se învârt în jurul valorii de la Prima Casă. Adică 60.000, 50.000, mai mult nu.”

Pe piaţa imobiliară există însă diverşi alţi indici ai unor agenţii imobiliare, care iau în calcul preţurile cerute de proprietari. Potrivit datelor prezentate de portalul de specialitate imobiliare.ro, preţurile apartamentelor au scăzut cu 52% din martie 2008 (momentul de vârf al pieţei) până la sfâşitul anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri