Aducerea lui Omar Hayssam în țară: multe întrebări și declarații contradictorii

Data publicării:
hayssam crop 2-1

Totuși, afirmațiile legate de cel mai mare dosar de terorism din istoria României nu sunt încă foarte clare. Declarațiile rămân contradictorii și nu răspund la întrebările despre cum a fost prins și adus în țară cel mai vânat urmărit internațional din istoria României.

Țara în care a fost capturat Omar Hayssam rămâne o necunoscută. După ce premierul Victor Ponta anunța ieri dimineață că Hayssam a fost ridicat din Siria, președintele Traian Băsescu infirma informația, câteva ore mai târziu.

Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al armatei și nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare”, a spus președintele.

În aceste condiții, Omar Hayssam ar fi putut fi adus de oriunde, mai puțin din țările cu care România are tratate de extrădare. Dintre vecinii Siriei, Turcia și Israelul se încadrează în această categorie. Cu amândouă statele avem convenții și au existat cazuri de infractori extrădați. Mai rămân, ca posibile țări de unde a fost luat Omar Hayssam, dintre vecinii Siriei, Irak, Liban și Iordania.

Din 9 ianuarie 2012, data la care se presupune că Omar Hayssam a fost eliberat din închisoarea siriană unde ispășea o pedeapsă pentru infracțiuni economice, până la momentul necunoscut al capturării, Omar Hayssam putea ajunge în oricare dintre aceste țări. În Liban, Omar Hayssam avea rude și, de acolo, a mai transmis mesaje autorităților din România, după ce a fugit în 2006.

Cel mai mare mister rămâne operațiunea prin intermediul căreia a fost capturat Omar Hayssam. Nu vorbim de o acțiune obișnuită a politiștilor români și nici a autorităților dintr-un alt stat, uzanțele pentru prinderea infractorilor comuni. În termeni de spionaj am putea vorbi de o "extragere" a inculpatului, operațiune pe care serviciile o folosesc pentru recupererea propriilor oameni.

O alta necunoscută este mijlocul de transport cu care a fost adus Omar Hayssam. Președintele a negat ca în operațiune ar fi fost implicată armata română, iar, oficial, pe niciunul dintre aeroporturile din țară nu a aterizat o aeronavă care să-l fi avut la bord pe Omar Hayssam. Singura informație este că el a fost readus în țară și predat poliției române.

Locul în care este ținut acum condamnatul pentru terorism este, în continuare, un secret păstrat de autorități.La insistențele ziariștilor, ministrul Radu Stroe a spus, ieri, că Omar Hayssam s-ar afla încarcerat într-unul dintre spațiile de detenție de la Poliția Capitalei. Această informație nu a fost confirmată de șefii instituției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri