Aeronava care va aduce în ţară trupurile celor doi români morţi în Algeria a decolat

Data publicării:
21 2001aeronavadecolare-44925

Actualizare 16.00. Ministerul Afacerilor Externe a informat că au fost obţinute, prin intermediul misiunilor diplomatice, aprobările necesare pentru efectuarea zborului militar către Alger în vederea repatrierii celor doi cetăţeni români care şi-au pierdut viaţa în tragicele evenimente din In Amenas.

Acţiunea de repatriere a fost planificată şi coordonată de Celula de criză de la nivelul MAE, cheltuielile aferente acesteia urmând a fi suportate de Ministerul Afacerilor Externe.

La bordul aeronavei militare se află un reprezentant al Celulei de Criză.

Misiunea va dura 15 ore

Trupurile neînsuflețite vor fi luate din Alger, iar în cursul nopții vor fi aduse în România.

Nu se știe deocamdată dacă se va oficia o slujbă la sosirea în țară.

Această misiune marchează finalul unei crize care, în România, s-a derulat sub semnul stângăciilor în comunicare. Confirmarea celui de-al doilea decesa venit duminică de la Ministerul de Externe, la mai bine de o oră după ce informaţia a fost difuzată, în exclusivitate, de Digi24. Cel de-al doilea român ucis în asediul de la In Amenas a murit, la spital, din cauza rănilor.

Citiți șiRomân în zonă de conflict: „Auzeam împușcături, iar dimineață paznicii erau morți”.

După multe ezitări, secretarul general în Ministerul de Externe, Robert Cazanciuc a comunicat sec vestea morţii celui de-al doilea român.

Mihail Marius Bucur este cel de-al doilea cetăţean român care şi-a pierdut viaţa în Algeria. El a fost unul dintre sutele de cetăţeni străini luaţi prizonieri de terorişti. A stat în captivitate mai mult de 72 de ore şi a fost salvat de armata algeriană. Suferise răni grave, aşa că a fost imediat transportat la un spital algerian. Medicii însă nu l-au mai putut salva.

Autorităţile au anunţat iniţial decesul unui singur român. Tiberiu Costache avea 36 de ani, era căsătorit şi de curând îşi construise o casă la Bărcăneşti, în judeţul Prahova. Moartea sa a fost anunţată oficial de către premierul Victor Ponta.

„La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, amaprobat să fie făcut un zbor cu un avion militar pentru a aduce în ţară corpurile neînsufleţite ale celor doi români.Facem demersuri pentru a obţine aprobările de survol din partea statelor aflate pe acest traseu şi când vom avea şi confirmarea statulului algerian vom face zborul pentru repatierea celor doi”,a spus ministrulMircea Duşa.

Secretarul de stat, Robert Cazanciuc a precizat că Ministerul Afacerilor Externe va asigura repatrierea celor doi români ucişi. Criza ostaticilor de la complexul energetic In Amenas a început miercuri dimineaţa, când un comando islamist a atacat două autobuze cu muncitori străini. Teroriştii au ocupat apoi complexul unde erau cazaţi muncitorii şi i-au luat ostatici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri