Afaceri din durerea familiilor. Angajați de la SMURD, Ambulanță și Poliție ofereau ponturi firmelor de pompe funebre

Data publicării:
accident pasaj unirii sursa foto digi24

Pe principiul o mână spală pe alta, așa mergea afacerea. Patronii firmelor de pompe funebre tocmiseră poliţişti şi medici pentru ca imediat după ce o nenorocire lovea o familie, ei să afle imediat. Aşa se face că de cele mai multe ori cioclii erau primii la locul unui accident, de exemplu. Abia în urma lor veneau şi salvatorii şi poliţiştii.

„Am fost sesizat şi de colegi de la SMURD care ajungeau la caz și se trezeau că firma de pompe funebre fie că a dat telefon familiei, fie că apar ei după echipa de urgență când echipa încă lucrează la pacient și își ofereau serviciile”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sanatăţii.

De exemplu, la sfârşitul lunii octombrie, Silvia Deac, o studentă în vârstă de 24 de ani, şi-a găsit sfârşitul pe o trecere de pietoni de pe bulevardul Iuliu Maniu din Bucureşti. Primii au ajuns la faţa locului angajaţii unei firme de pompe funebre, care fuseseră sunaţi de poliţiştii ce preluaseră apelul de la 112.

Anchetatorii spun că cei de la firmele de pompe funebre plăteau fiecare pont care le aducea un client. 11 poliţişti, un pompier, 13 medici şi asistenţi de la SMURD şi Ambulanţă au fost ridicaţi de anchetatori. Pentru ei, orice deces era un cec în alb. Primeau între 500 şi 700 de lei pentru fiecare tragedie pe care o anunţau. Doctorii şi agenţii încălcau nu doar morala ci şi legea. Transmiteau societăţilor care se ocupau de înmormântări numerele de telefon ale celor care cereau ajutor la 112. Acuzaţiile le pot aduce ani grei de închisoare.

Dare de mită, primire de foloase necuvenite şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii”, spune procurorii.

Firmele de pompe funebre au ajuns să plătească medici şi poliţişti din cauza concurenţei foarte mari. În fiecare spital, stau la pândă cicoclii care vânează rudele bolnavilor internaţi.

Discuţie reporter-patron de pompe funebre:

„-E bunica mea internată la cardiologie pe secţie şi ne-a spus să ne pregătim.

-Eu sunt firmă de servicii funerare şi vă pot ajuta. Şi cu sicriul, şi cu actele, cu tot ce aveţi nevoie.”

60 de persoane au fost audiate astăzi în acest caz, iar 26 dintre acestea sunt urmărite penal.

Bulevardul Iuliu Maniu este într-o zonă de sub jurisdicţia secţiei 20. Câţiva dintre poliţiştii suspectaţi lucrează acolo și se presupune că aceştia ar fi anunţat una dintre firmele de pompe funebre de moartea fetei. Respectivii angajaţi ar fi ajuns la faţa locului, înaintea anchetatorilor. Iar acesta este doar un caz, pentru că vorbim despre sute astfel de situaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri