AGRICULTURĂ. Rezultate slabe, în ciuda subvențiilor de milioane de euro

Data publicării:
1211agricultura-33146

Nici marii fermieri nu sunt interesaţi să pună mâncare românească pe mesele noastre. Încasează milioane de euro din subvenţii date de stat şi vând mai toată producția peste hotare, aşa că noi suntem nevoiţi să mâncăm legume și fructe din import, din ce în ce mai scumpe.

În România, subvenţiile pentru agricultură reprezintă doar o treime din cât primesc fermierii din alte state membre ale Uniunii Europene.

240 de milioane de euro pentru subvenții în 2012

La noi, din păcate, s-a tot strâns șurubul, s-a strâns, s-a strâns, nu suntem siguri nici pe acea sumă pe care au dat-o până acum”, spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli.

O recunoaşte chiar şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: „Trebuie să punem o presiune politică pentru a ajunge la un nivel de plăți directe ca să menținem actuala schemă”.

Aşa că, în loc să facă paşi înainte, agricultura românească se îndepărtează tot mai mult decea din Vest.

Statul a pompat peste 240 de milioane de euro anul acesta în subvenţionarea agriculturii. Efectul este aproape zero. Cauza e simplă. Banii se împrăştie în nenumărate ferme, mult prea mici pentru a fi competitive. Mai precis, ferma standard românească e mai mică de trei hectare. Iar ţăranul are două vaci ş trei oi, în cel mai bun caz.

Se raportează suprafețe mai mari

Cerealele şi brânza obţinute din majoritatea fermelor abia ajung pentru consumul familiei, iar pe câmp se foloseşte tot plugul din vremea bunicilor. E cazul a două milioane 640 de mii de ferme, adică 63% din total. Subvenţia pe hectar e singurul venit sigur și abia acoperă costurile.

Alţii se descurcă în alt mod. Raportează statului suprafeţe mai mari decât cele reale. Greşeală măruntă, dar în total numărul de hectare raportate incorect de România a depăşit câteva sute. Şi cum Uniunea Europeană măsoară la centimetru, statul va trebui să returneze subvenţii în valoare de 75 de milioane de euro pentru anul 2007 şi 2008, dacă nu le va recupera de la ţărani.

Primii cinci fermieri ai țării dețin o treime din ferme

Numărul mic al fermelor bazate pe investiţii face ca în România, producţia de grâne la hectar să fie de trei ori mai mică faţă de Germania sau Polonia. Utilajele agricole lipsesc din cele mai multe gospodării, iar parcul auto a crescut cu doar 9.000 de tractoare din 2007 şi până acum. Adică, de cinci ori mai puţine tractoare la 10 hectare decât fermierii polonezi.

Marii latifundiari români deţin o treime din ferme, dar exploatează trei sferturi din terenul agricol al ţării. Doar primii cinci fermieri ai ţării - Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel şi Ştefan Poienaru deţin împreună terenuri de peste 170.000 de hectare, din totalul de 9,4 milioane de hectare.

Sumele încasate din subvenţii de primii zece agricultori în 2011 au depăşit 25 de milioane de euro. Adică, 8% din cheltuieli. Spre exemplu, latifundiarul Mihai Anghel a investit 20 de milioane de euro în fermele sale. Ştie că mai e mult până când România va recupera decalajul faţă de celelalte state ale Uniunii Europene.

Importuri de 1,7 miliarde de euro, exporturi doar de 1.,19 miliarde

Alţi mari proprietari de terenuri apar în topurile celor mai bogaţi români, dar acumulează în acest timp datorii la stat. Firma lui Culiţă Tărâţă are o datorie de 99 milioane lei la Agenţia Domeniilor Statului. A şi investit însă milioane în dotarea agriculturii.

Cu o agricultură segmentată şi cu sute de mii de fermieri săraci care produc doar pentru a-şi întreţine familiile, mâncarea din farfuriile românilor provine tot din import.

În primele şase luni ale anului, importurile au totalizat 1,7 miliarde de euro, iar exporturile doar 1,19 miliarde de euro. Pentru că depinde atât de mult de vreme, agricultura nu va mai fi soluţia salvatoare pentru creşterea economică de anul acesta. Seceta care a pârjolit hectare întregi de cereale face ca sectorul să aibă o reducere de 1,6% a volumului de activitate, în primul semestru al anului, şi să influenţeze negativ evoluţia Produsului Intern Brut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...