Air Force One de România, în impas. Ministerul Apărării nu a primit banii necesari, 50 de milioane de euro

Data publicării:
avion 2

Speranţele ministrului Apărării, Mircea Dușa, de a obţine fonduri pentru cumpărarea avionului prezidenţial s-au năruit. Cele peste 50 de milioane de euro au fost redirecţionate din bugetul ministerului.

„Acest capitol a fost scos de sub Ministerul Apărării Naționale... Noi vom asigura asistenţa tehnică”, a spus Mircea Duşa.

Problema achiziţiei unei noi aeronave pentru demnitari a fost transferată către Regia Protoculului de Stat. Guvernul nu a alocat însă şi banii necesari.

Două modele de aparate de zbor sunt vizate să devină noul Air Force One al României. Airbus 319 este o primă variantă. Poate zbura până la 6.800 de kilometri fără să alimenteze şi poate transporta, în regim VIP, până la 50 de pasageri.

A doua posibilitate luată în calcul este avionul Falcon 900.

Interiorul acestui aparat de zbor este unul absolut fabulos. Poate transporta maximum 14 persoane, iar interiorul este la rândul lui adaptat pentru varianta VIP. Sunt fotolii confortabile, sunt spații de lucru amenajate special pentru transportul demnitarilor. Unele variante suportă inclusiv spațiul de odihnă.

39 de milioane de dolari costă aparatul de zbor. Are o autonomie de 8.000 de kilometri.

Cele două avioane ar putea fi cumpărate direct, fără licitaţie, de la guvernul italian care-şi vinde o parte din flota aeriană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri