ALBA IULIA. Tablouri cu Regele Ferdinand, găsite în subsolul Muzeului Național

Data publicării:
30112012 20tablouri 20alba 20iulia-36131

Comorile au fost descoperite întâmplător de o angajată în timpul unui inventar în depozitul muzeului. Nici nu îşi imagina femeia că cele şapte suluri asunse printre vechituri sunt atât de importante.

„În momentul în care l-am desfăcut pe primul apare regele și m-am uitat mai atentă și în colțul din dreapta sus apare numele autorului. Curiozitatea a fost mare. Am desfăcut și următorul sul în care apare Pericle Capidan (autorul tabloului – n.red.) cu Regina Maria”, a povestit Smaranda Cutean, angajata Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Regele Ferdinand este pictat în mai multe ipostaze: aşezat pe scaun, în picioare, cu buzduganul în mână. În fiecare este îmbrăcat în uniforma militară. În două tablouri apare Regina Maria cu o coroană pe cap şi cu mantia primită la încoronare.

„După abdicarea regelui în 30 decembrie 1947 la câteva zile, în ianuarie 1948, Sala Unirii a fost devastată. Se dorea ștergerea a orice urmă a actului de la 1 decembrie 1918. Astfel, în acest context, directorul muzeului de atunci, Ion Berciu, care de altfel a şi făcut puşcărie politică, a ascuns aceste tablouri”, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul muzelui.

Cinci din cele sapte tablouri au fost pictate în ulei între 1920 şi 1927, de Dimitrie Stoica, Zogu Zaharescu şi Pericle Capidan, iar două sunt nesemnate. Toate trebuie restaurate urgent.

Costul este destul de mare, undeva între 15 și 20 de mii de euro și durata de realizare a lucrărilor de restaurare va fi de la șase luni sau chiar un an”, a spus Constantin Inel, directorul adjunct al muzelui.

Reprezentații muzeului speră ca anul viitor tablourile să poată fi expuse pentru publicul larg, în condiții de siguranță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri