Alegeri comasate. Traian Băsescu sugerează soluția unei demisii simultane cu a celor 588 de parlamentari

Data publicării:
23012013 20comasare-45428

„Odată cu cei 588 de parlamentari îmi depun și eu mandatul!”, a declarat Traian Băsescu, precizând că această soluție poate interveni în condițiile unei revizuiri a Constituției care să reflecte rezultatele referendumului din 2009 - Parlament unicameral cu 300 de parlamentari -, dar și în condițiile adoptării votului prin corespondență.

„Am spus că nu ne mai putem imagina nici referendum pentru Constituție, nici alegeri pentru președintele României fără să găsim soluția ca cele trei milioane de români (din diaspora – n.r.) să poată vota”, a declarat Traian Băsescu.

Comasarea alegerilor, respinsă deja de CCR

În acest context, el a reamintit că în privința comasării alegerilor există un precedent constituţional, respectiv decizia Curții Constituționale, care a refuzat comsarea a două tipuri de alegeri, respectiv localele cu parlamentarele.

„Ar fi extrem de greu să ne imaginăm o acceptare de către Curtea Constituțională a unei astfel de suprapuneri”, a mai spus Băsescu.

„Cred că singura variantă e cea care a mai funcţionat - alegeri simultane pentru Parlament şi preşedinte, lucru pe care l-aş îmbrăţişa, dacă mi-ar propune, şi mâine, în speranţa că vor respecta referendumul din 2009”, a arătat șeful statului.

Preşedintele a adăugat că aceasta necesită o revizuire rapidă a Constituţiei, un referendum de revizuire şi o depunere simultană de mandate de către preşedinte şi cei 588 de parlamentari.

Președintele a refuzat să dezvăluie punctele de vedere exprimate de partenerii săi de discuție și a precizat că se limitează numai la ceea ce a spus personal. Pe de altă parte, a spus că Victor Ponta nu a încălcat protocolul de coabitare, pentru că nu a dezvăluit în spațiul public întâlnirea avută la Palatul Parlamentului, ci doar a reacționat la niște informații apărute deja dinspre Valeriu Zgonea, cu care nu a semnat niciun protocol.

Traian Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, acordă „100 la 100” șanse de reușită acestei soluții - de demisie simultană a sa și a parlamentarilor -, dar a menționat că nu o consideră o problemă prioritară. Prioritare, a reliefat președintele, sunt discuțiile cu FMI și problemele economice ale țării.

Președintele a mai precizat că nu are o opinie clar conturată la propunerea premierului Victor Ponta de devansare a alegerilor prezidențiale și nici nu exclude total ideea, însă poate face o analiză „ca om politic cu experiență”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri