Alertă alimentară: Parazit descoperit în conserve de macrou congelat. DSVSA Hunedoara: Oamenii pot sta liniştiţi

Data publicării:
06032013 20macrou-53235

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Ioan Dumbravă, a declarat căo alertă alimentară a fost instituită de ANSVSA după ce a fost descoperit un parazit în macroul congelat importat din insulele Feroe de către o firmă din Bucureşti.

O parte din cantitatea de peste 60 de tone a ajuns la un depozit din Bihor şi de aici în mai multe judeţe, printre care Hunedoara, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş, Dolj, Cluj. În judeţul Hunedoara a ajuns o cantitate de 320 de kilograme de peşte, care s-a vândut deja în 12 magazine din Valea Jiului. Cantităţile fiind mici, s-au dat imediat şi probabil deja au fost consumate. Oamenii pot sta liniştiţi, parazitul Anisakis este unul evisceral, adică se localizează în intestine, care de regulă nu se consumă. Nu s-a descoperit parazitul şi în musculatură, prin urmare oamenii nu au fost infectaţi”, a declarat Ioan Dumbravă pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că nu au fost înregistrate cazuri de persoane care să se simtă rău în urma consumului peştelui din acest lot.

Parazitul este periculos dacă este ingerat nepreparat

„E vorba de circa 100 de tone din Olanda. Cea mai mare cantitate a fost distribuită în Bucureşti, 90 de tone. 10 tone în Craiova, iar o tonă la mai multe magazine din județul din jurul Bihorului: Mureş, Mehedinţi, Cluj, Timişoara, Sălaj, Arad, Hunedoara. S-au făcut verificări și ce a fost la consum s-a retras”, a spus Salo Szabo Mureșan, specialist DSV din Bihor

El a mai spus că parazitul este periculos dacă este ingerat nepreparat.

Dacă e tratat termic, nu mai produce nicio tulburare. Dacă se ingerează produce tulburărigastro-intestinale”, a subliniat specialistul DSV.

Până acum nu se știe dacă au fost semnalate cazuri.

Salo Szabo Mureșan a mai spus că este vorba de macrou neeviscerat și că parazitul este prezent pe intestine și organele interne și „atâta timp cât se curăţă foarte bine, se îndepărtează parazitul”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri