Sari la conținut

Alertă în Comănești: pământul coboară cu 3 metri pe oră

În Comăneşti a plouat torenţial două zile. Pământul s-a îmbibat cu apă şi o parte din versant a început să o ia la vale. Locuitorii se uită neputincioşi la valul de pământ care le ameninţă casele. Primarul a decretat alertă de cod roşu.

„Daca dislocă drumul, din zona aceasta, cu siguranţă, în câteva ore, acest material va fi peste case. Este vorba de sute de mii de metri cubi de material care curge, fără nici o speranţă sau şansă să fie oprit, doar dacă dă Dumnezeu să stea ploile sau dacă se stabilizează singur”, a spus Viorel Miron.

Autorităţile au dispus de urgenţă evacuarea a zece familii. Oamenii au încercat să-şi salveze o parte din bunuri.

- Am strâns tot, că vă daţi seama... dacă o ia la vale.

- Normal că stăm cu frică, stăm cu bagajele acum să plecăm, nu avem ce face.

- Am scos lucrurile de la băiat că aşa a zis domn primar şi am dus acolo la mine lucrurile, dar acum zice să scot şi eu de acolo. Nici nu ştiu ce să fac. Aşa a zis acum primarul că vine si pe partea asta.

E prima dată când oamenii se confruntă cu această situaţie. Unii dau vina şi pe defrişările din zonă.

- De ce când au venit toţi şi au deschis gatere pe aici nu s-au luat măsuri? Vor să ia măsuri abia acum - Nu a fost niciodată în zona noastră aşa ceva. Niciodată. De trei zile a plecat muntele la vale şi aşteptăm să vedem dacă va rezista drumul forestier sau nu.

- E foarte gravă. Dacă nu se iau măsuri şi pleacă la vale podul acesta care se vede. E pod de pământ, dacă pleacă la vale deja jumătate din cartier e ras.

Terenul coboră cu trei metri la oră, alunecarea de teren se întinde deja pe trei kilometri.

- Acum jumătate de oră era un metru între ţăruş şi... Problema este că deja creşte. Se aude pârâind.

Alte zeci de gospodării vor fi evacuate dacă alunecările de teren se extind.