Sari la conținut

Alin Șimota, fostul patron al FC Jiul Petroșani, reţinut la Aeroportul Otopeni

Omul de afaceri Alin Șimota, dat în urmărire internaţională la începutul anului 2016, a fost reţinut de poliţiştii de frontieră de la Aeroportul Otopeni, la controlul vamal. Potrivit magistraţilor de la Tribunalul Hunedoara, afaceristul trebuia să termine o condamnare de doi ani de închisoare, dată în 2014. În toată această perioadă, Alin Simona a fost în Dubai.

Șimota a fost încarcerat în Penitanciarul Rahova.

Săptămâna trecută, omul de afaceri a revenit în România, iar la coborârea din avion poliţiştii de frontieră care i-au verificat documentele au constatat că este urmărit internaţional şi au chemat Poliţia Transporturi. După ce au venit şi l-au verificat, poliţiştii de la Transporturi au stabilit că nu este nici de competenţa lor, întrucât Simota este condamnat definitiv. În aceste condiţii, la aeroport au fost chemaţi şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care l-au dus pe omul de afaceri la Penitenciarul Rahova, pentru a executa restul de pedeapsă, au adăugat sursele citate.

În noiembrie 2016, fostul patron al FC Jiul Petroşani a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu după ce, în 2013, i-a convins pe cei doi poliţişti care îl păzeau să îl ducă acasă pentru a-şi vedea familia, deşi se afla în arest preventiv.

Alin Şimota s-a aflat, de la începutul anului 2016, în Emiratele Arabe Unite, ţară din care a fost activ pe Facebook, unde a postat fotografii în decoruri exotice.

Şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu declara la sfârşitul lunii octombrie 2016, pentru News.ro, că Șimota a fost arestat în Emiratele Arabe Unite, fiind începute procedurile de extrădare. Ulterior, Alin Şimota a fost pus în libertate de autorităţile din Emiratele Arabe Unite şi s-a aflat sub supravegherea acestora.

Alin Şimota are de executat un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare primită pentru conflict de interese pentru că, în perioada în care a deţinut funcţia de consilier judeţean de Hunedoara (2008-2012), una dintre firmele controlate de el a câştigat un contract pentru lucrări la Spitalul Judeţean din Deva. Şimota a votat pentru suplimentarea finanţării cu încă 260.000 de lei pentru lucrări suplimentare faţă de contractul iniţial.

Judecătoria Deva a dispus punerea de îndată în libertate a lui Şimota, după ce a considerat că pedeapsa de doi ani de închisoare fusese executată în perioada în care s-a aflat în arest preventiv. Tribunalul Hunedoara a rejudecat această decizie şi a dispus reîncarcerarea omului de afaceri.

Şimota a fost cercetat şi într-un alt dosar instrumentat de procurorii DIICOT, în care este considerat liderul unei grupări de criminalitate organizată.

Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, inc. Simota Alin, împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracţiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani”, au arătat procurorii DIICOT în august 2014, când au făcut primele percheziţii în acest dosar.

Surse: Digi24, News.ro

Pe aceeași temă