Sari la conținut

Alina Bica: Nu mi-am închipuit că doamna Kovesi ar sta la aceeaşi masă cu mine, ştiind că sunt o infractoare

 

Eu nu am anticipat dimensiunea sentimentelor reprobabile ale doamnei Kovesi în ceea ce mă priveşte, pentru că, dacă aş fi anticipat-o, aş fi avut o cu totul altă atitudine şi conduită”, a spus Alina Bica, potrivit News.ro.

Fosta şefă a DIICOT, judecată pentru corupţie în legătură cu activitatea sa la ANRP, a adăugat că a stat de mai multe ori la aceeaşi masă cu Laura Kovesi, după data comiterii faptelor pentru care a fost trimisă în faţa instanţei.

„Eu am colaborat cu doamna Kovesi. Când m-au numit în funcţie eu mi-am închipuit că instituţiile abilitate m-au verificat, ca probitate profesională. Chiar a fost un moment în care mi-am zis că m-am comportat ireproşabil până acum. DIICOT-ul a avut discuţii de cooperare pe anumite zone cu DNA, eu comunicam cu doamna Kovesi, doamna mă suna ocazional, eu o sunam ocazional, ne-am întâlnit la diverse evenimente, am stat la masă împreună. Niciun moment nu mi-am închipuit că doamna Kovesi, la cât este de pură sufleteşte, este anticorupta României, ar sta la masă cu o infractoare... despre care ştie că este o infractoare. Presupusa mea faptă e din 2011”, a spus Alina Bica.

Ea a adăugat că Laura Kovesi a fost informată de serviciile secrete despre presupusele infracţiuni.

„Păi cum să nu fie informată, a aflat brusc în 2014, când s-a schimbat regimul în România, că eu sunt o infractoare? Cât e de eficientă instituţia domniei sale dacă eu eram o infractoare şi eu am atins-o cu duhul meu necurat, stând cu mine la masă?”, a mai spus Bica.

Fostul procuror şef al DIICOT a adăugat că, într-o altă ţară, un infractor cum ar fi ea nu ar fi fost lăsat să persiste în activitatea infracţională.

„Eu nu înţeleg de ce nu am fost trasă de mânecă şi să mi se spună: doamna Bica, pleacă din funcţie, că eşti nedemnă, adică mă laşi să am un astfel de comportament infracţional continuu şi perpetuu, astfel încât la un moment dat să devin figura proeminentă de corupţie în România? Nu cred că într-un alt stat îl laşi pe un infractor să persiste în activitatea infracţională”, a declarat Bica.

În decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost trimisă în judecată în dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a ANRP, Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, foşti vicepreşedinţi ai instituţiei, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru. Celălalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din ţară.

Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro. 

Gheorghe Stelian şi expertul evaluator Emil Nuţu au fost, de asemenea, trimişi în judecată.

În acest dosar a fost arestat şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP.