Ambasada Israelului condamnă difuzarea unui colind considerat antisemit la TVR3

Data publicării:
TVR

Ambasada consideră profund tulburător faptul că un asemenea colind apare în mass media românească, cu atât mai mult pe postul național de televiziune, se arată în documentul oficial.

„A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afurisit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan (= horn), la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă șfară (= fum) în drum”, este paragraful la care se referă ambasada.

„Luând în considerare eforturile actuale ale guvernelor României și al statului Israel pentru a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul și discriminarea sub toate formele ei, noi am fi alarmați de astfel de manifestări care ar putea alimenta sentimentele antisemite în România.

Ambasada speră că vor fi luate măsurile corespunzătoare de către autoritățile române astfel ca acest gen de incidente reprobabile nu vor mai avea loc.

Cotidianul israelian Haaretz a publicat un articolpe această temă, sub titlul: „Nimeni nu își asumă responsablitatea pentru colindul antisemit difuzat de o televiziune din România”. „Debarasându-se de vină, televiziunea a spus că întregul conținut muzical a fost stabilit de centre culturale locale”. 

CNCD demarează procedurile de citare

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a declarat, pentru Digi24, că instituția a fost sesizată, de Grupul pentru Dialog Social (GDS) și „Revista 22”, cu privire la colindul antisemit transmis pe TVR 3 Cluj Napoca și s-a solicitat luarea de măsuri legale în acest caz.

Potrivit președintelui CNCD, în privința responsabilității TVR3, competența de pronunțare aparține CNA, în privința corului și a centrului competență, aceasta este a CNCD, care mâine demarează procedurile de citare pentru săptamana viitoare.

„Astăzi am realizat o analiză preliminară a petiției și am ajuns la concluzia că vom cita instituțiile implicate, astfel că vom cita săptămâna viitoare Consiliul Județean Cluj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj”, a declarat președintele CNCD, contactat de Digi24.

Titus Corlăţean condamnă manifestarea antisemită

„Consider profund inacceptabil ca în secolul XXI, antisemitismul să continue să se manifeste sub diverse forme. Am luat act cu îngrijorare şi indignare de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la data de 6 decembrie 2013. Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public”, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

„România s-a angajat, de peste un deceniu, într-un efort coerent şi conştient de reconciliere cu trecutul şi recuperare a propriei istorii. Cred că acţiunile întreprinse în această perioadă – multe dintre ele îndreptate în direcţia programelor educaţionale – au avut efect şi au contribuit la educarea tinerelor generaţii în spiritul toleranţei şi al adevărului”, se menționează în comunicat.

„Incidente, precum cel de la TVR 3 ne arată că nu trebuie să relaxăm eforturile pe care le facem, ci dimpotrivă, trebuie să încercăm ca mesajele pe care le transmitem să ajungă în toate segmentele societăţii noastre”, a transmis ministrul.

Titus Corlățean a subliniat că România are un cadru legislativ bine pus la punct în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului şi promovarea personalităţii unor persoane vinovate de crime de război.

„De aceea, îmi exprim public aşteptarea legitimă că instituţiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum şi Comisiile parlamentare de specialitate vor lua măsurile care se impun pentru a investiga, sancţiona şi respectiv a preveni astfel de situaţii întru totul reprobabile”, se arată în documentul MAE.

Mădălina Prundea 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri