Sari la conținut

Ambasada SUA critică ordonanţa traseismului aleşilor locali: "Suntem îngrijoraţi"

 

„Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA. 

Guvernul ar putea discuta în şedinţa de astăzi acest proiect de ordonanţă.

În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

În prezent, la nivelul legislației aplicabile administrației publice locale sunt evidențiate o serie de disfuncționalități care generează dificultăți în funcționarea eficientă a autorităților publice de la nivel local”, se arată în textul proiectului de ordonanţă de urgenţă.

„Actuala legislație nu oferă în mod clar și acoperitor premisele pentru eficientizarea actului administrativ, nerăspunzând astfel în mod real tuturor provocărilor majore și dificultăților cu care se confruntă autoritățile publice locale.

Astfel, în vederea remedierii acestei sincope de sincronizare între nevoile reale ale administrației publice locale și prevederile legale incidente se impune adaptarea acestora din urmă la exigențele contextului socio-politic.

Tinând cont de faptul că autoritățile administrației publice locale întâmpină greutăți în constituirea majorităților care să asigure stabilitate politică urmare a reorganizării unor partide politice, alianțe politice sau alianțe electorale, după caz, se impune armonizarea legislației specifice acestor categorii de aleși.

Întrucât aceste elemente vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Textul actului normativ - iniţiativă a lui Liviu Dragnea- se referă la primari, la consilieri locali, consilieri judeţeni şi preşedinţi ai consiliilor judeţene.