Ambasadorii Italiei și Greciei își iau rămas bun de la România

Data publicării:
601322 20392535067505055 20763638743 20n-45615

În ultimele sale zile ca ambasador al Italiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Mario Cospito a acceptat să se întâlnească cu Balazs Barabas, realizatorul emisiunii „Paşaport diplomatic” de la Digi24, pentru un bilanţ al activităţii sale în România.

Georgious Poukamisas, fostul ambasador al Greciei la București

La capitolul împliniri, Excelenţa Sa enumeră: îmbunătăţirea în ultimii ani a relaţiilor dintre cele două state, faţă de acum patru ani, la instalarea sa, relaţiile cu mediul de afaceri, colaborările din diverse domenii, inclusiv cel economic şi al investiţiilor cetăţenilor italieni în România.

Despre mediul de afaceri românesc ca şi despre situaţia politică din România, Excelenţa Sa spune că, dincolo de birocraţie, aici lucrurile merg bine: „Cred că birocraţia poate fi îmbunătăţită, dar în totalitate, mediul de afaceri este bun. Sunteţi o ţară membră a Uniunii Europene, impozitele sunt foarte mici, să luăm în considerare că aveţi 16%, în Italia avem în anumite sectoare 50%. Deci sunt multe avantaje competitive pe care trebuie să le exploatăm la maximul posibilităţilor, pentru că competiţia internaţională este foarte puternică, şi trebuie să vă îmbunătăţiţi pe cât posibil acest mediu.”

La capitolul regrete, fostul ambasador al Italiei spune că are unul singur, acela că nu a vizitat suficiente locuri din România.

Cel de-al doilea diplomat care îşi încheie misiunea, Excelenţa sa Georgious Poukamisas a insistat să acorde ultimul lui interviu ca ambasador, în limba română. Fostul ambasador al Greciei la Bucureşti s-a declarat în nenumărate rânduri un mare admirator al României, amintind de fiecare dată când a avut ocazia de frumuseţea locurilor şi de imensele oportunităţi în direcţia dezvoltării turismului.

Dar, deocamdată, funcţionează doar într-un singur sens: mii de români vizitează anual Grecia, ţară în care acest domeniu este motorul economiei.

Întrebat dacă va mai veni în România, în calitate de turist şi ce va vrea să viziteze, Excelenţa Sa spune: „Bineînţeles, încă o dată Ateneul. Dar în afară de Ateneu doresc să aflu un colţ al României pe care încă nu l-am vizitat şi e vorba de Maramureş. Este acel ultim colţ al României unde încă nu am fost şi ştiu că este o regiune foarte pitorească, foarte frumoasă, şi cu caracteristici specifice.”

Doi ambasadori ai unor state importante în politica externă a României îşi încheie aşadar misiunea în ţara noastră, sâmbătă, ora 18.30, la „Paşaport diplomatic”, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri