Ambasadorul la Londra îi linişteşte pe britanici: România şi-a epuizat potenţialul de a exporta muncitori

Data publicării:
londra-2

Ambasadorul Ion Jinga le-a explicat jurnaliştilor BBC Midlands că românii nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru britanici. Asta, chiar dacă piaţa muncii din Regat se va deschide pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie anul viitor. 

"Toate datele, rapoartele şi statisticile sugerează că migraţia în masă a românilor spre Marea Britanie a avut loc deja şi că Marea Britanie nu mai este o destinaţie preferată pentru românii care îşi caută de muncă. (...) La şase ani de la aderarea la Uniunea Europeană, peste trei milioane de români lucrează peste hotare. Aşadar, România aproape că şi-a epuizat potenţialul de a exporta muncitori”, a afirmat diplomatul român.

Doar 4% dintre români să gândesc să emigreze în Marea Britanie

Ambasadorul Ion Jinga a citat un sondaj efectuat chiar de BBC şi publicat în urmă cu o săptămînă. Potrivit documentului, doar 4 la sută dintre români s-ar gândi să emigreze în Marea Britanie.

„Este foarte interesant de remarcat că românii care sunt interesaţi să lucreze în Marea Britanie sunt dintre cei cu studii superioare, care au deja un loc de muncă şi care au propriile resurse financiare. Şi citez din sondajul BBC. (...) Românii au tot dreptul să călătorească şi să muncească în întreaga Uniune Europeană. Iar românii din Marea Britanie nu cer un tratament special. Ei se aşteaptă la un tratament corect, nediscriminatoriu, similar celui aplicat altor cetăţeni europeni, inclusiv cetăţenilor britanici care trăiesc în România”, a spus ambasadorul Ion Jinga.

Acesta a mai adăugat că şi România are nevoie de propriii săi muncitori, ca să poată susţine actualul ritm de creştere economică.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri