Ambasadorul României la Londra: Românii și bulgarii, victimele unei „culturi a vinei” în Marea Britanie

Data publicării:
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie Ion Jinga-Mediafax Foto-Razvan Chirita

Foto: Mediafax

„Ştim cu toţii că, în prezent, est-europenii nu se bucură de o presă prea favorabilă în Marea Britanie”, se arată în textul semnat de Ion Jinga. Acesta arată că printre factorii care au condus la crearea acestei „culturi a vinei” se află „dificultăţile economice, măsurile de austeritate, intensificarea retoricii anti-UE, contextul electoral şi previziuni înşelătoare pentru 2014”.

Ion Jinga se referă la „sperietoarea” „valurilor şi imigraţie” şi „valurilor de infracţionalitate”, vehiculate de presă, care ar ameninţa ţara după anularea la 1 ianuarie a restricţiilor pe piaţa muncii britanice impuse românilor şi bulgarilor, potrivit Mediafax.

Ambasadorul critică „asocierea de către media a migranţilor cu furtul, furtul din buzunare şi cerşitul”, afirmând că aceste fenomene afectează oraşele majore „din cele mai vechi timpuri” şi insistând că ele nu au apărut în Europa în ultimii ani sau că ar fi legate de comunităţile est-europene stabilite în ţări occidentale.

„Orice încercare de asociere a infracţionalităţii cu o naţiune anume sau de prezentare a acesteia ca rezultat al extinderii UE nu este adevărată şi poate alimenta incidente motivate rasist”, avertizează el.

O cercetare LSE citată de publicaţia The Observer, continuă Ion Jinga, arată că nivelul infracţiunilor în cartiere cu numeroşi imigranţi est-europeni a scăzut semnificativ, iar relaţia dintre sosirea imigranţilor şi nivelul violenţei este „aproape zero şi nesemnificativă”.

Românii care trăiesc în Marea Britanie, pledează ambasadorul, sunt „bine integraţi în comunităţile locale, iar prezenţa lor este în principal rezultatul cererii piaţei britanice”. Aceștia prezintă cea mai mare rată a angajărilor (85%), 40% au studii universitare finalizate, „munesc din greu, plătesc taxe şi sunt preţuiţi de angajatori” şi plătesc către statul britanic mai mult decât primesc. Reputaţia lor este afectată de materiale de presă negative, adaugă el.

Pe de altă parte, ambasadorul reiterează o „toleranţă zero” a autorităţilor române şi Ambasadei României la Londra faţă de tipul de infracţiuni comise de români în Marea Britanie, apreciază ca „excelentă cooperarea cu poliţia britanică” şi salută participarea României la Operaţiunea Nexus, o forţă multinaţională creată recent la iniţiativa Comisiei Europene (CE).

„Ca cetăţeni UE, românii pot merge oriunde vor în interiorul Uniunii - exact ca britanicii”, subliniază Ion Jinga, adăugând că „nimeni nu poate spune câţi (români) pot veni în Marea Britanie anul viitor” şi că statisticile arată că românii care caută un loc de muncă în străinătate nu preferă această ţară. El îl citează pe directorul EUROPOL, în opinia căruia anularea restricţiilor nu va creşte rata infracţionalităţii în această ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri