Ambasadorul României la Paris: Relația cu Franța e prea profundă ca să fie zguduită de declarațiile privind Schengen

Data publicării:
bogdan mazuru nato crop

Mai mulți oficiali francezi au făcut, în ultima săptămână, declarații larg mediatizate, anunțând că resping aderarea României la Schengen şi leagă acest proces de problema romilor. Tonul contrastează cu afirmațiile făcute, în această vară, de premierul Franței, Jean-Marc Ayrault. În timpul unei vizite la București, acesta s-a pronunțat pentru o aderare etapizată a României la spațiul Schengen și spunea că Franța a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene.

Bogdan Mazuru a explicat, în cadrul emisiunii Imparțial de la Digi24, că explicațiile acestei schimbări de discurs țin de „contextul intern francez”.

Explicațiile sunt clare, (...) țin de criza economică prin care trece Franța – creștere insignifiantă, șomaj mare, probleme de securitate în marile orașe, de contextul politic. Un guvern și un președinte care au cotă de popularitate redusă, care se așteaptă la un an electoral dificil anul viitor, cu trei rânduri de alegeri. Primele, cele din martie, alegerile municipale, sunt cele mai importante pentru Partidul Socialist, partid de primari și aleși locali care pun presiune pe guvernul francez”, a spus Bogdan Mazuru.

Până la urmă, nou suntem victimele din această situație”, a adăugat el.

Ambasadorul a spus că partea română încearcă să explice situația, atât prin canalele media, cât și în Adunarea Națională.

Încercăm să demontăm clișee – faptul că aderarea la Schengen ar aduce un val de români, romi sau neromi, în Franța, faptul că de la 1 ianuarie 2014, atunci când se liberalizează piața muncii, Franța ar fi invadată de români care ar lua slujbele francezilor, faptul că romii vin în Franța pentru că sunt discriminați, toate aceste lucruri încercăm să le demontăm”, a spus ambasadorul.

Totuși, Bogdan Mazuru speră că relațiile dintre București și Paris nu vor avea o perioadă de răcire, în urma recentelor declarații ale unor miniștri francezi privind aderarea României la Schengen.

Relația cu Franța e prea profundă ca să fie zguduită de o asemenea chestiune, dar, evident, trebuie să avem o clarificare cu partea franceză”, a mai spus ambasadorul.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, afirma recent că este „mai mult decât rezervat” față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

În prezent nu există o decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi, ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniştrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România şi Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi. Nu este astăzi pe ordinea de zi şi vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securităţii celorlalte ţări şi celorlalţi cetăţeni", a afirmat Manuel Valls.

Declarația sa a fost urmată de cea a ministrului francez de Externe, Laurent Fabius.

Persoanele care vin din afara Europei ar putea intra în Bulgaria şi în România, apoi ar putea intra liber în restul Europei. Există o problemă acolo, trebuie să fim siguri că Bulgaria și România au mijloacele pentru a verifica acest lucru. Vom decide până la sfârşitul anului, dar deocamdată mi se pare că aceste condiții nu au fost întrunite”, a declarat Laurent Fabius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri