Ambulanțe acuzate că nu au oprit la un bărbat căzut pe stradă

Data publicării:
ambulanta2

Un echipaj al Ambulanţei Braşov a avut nevoie de zeci de minute ca să ajungă la un pacient care a făcut o criză de epilepsie, în centrul oraşului. Un salvamontist aflat în zonă i-a acordat victimei primul ajutor şi a sunat la 112. A încercat să oprească două echipaje de Ambulanţă şi două de Poliţie Locală, dar fără succes. S-au oprit, într-un final, jandarmii care l-au ajutat până când a ajuns şi echipajul medical.

Primul care a sărit în ajutorul pacientului ce făcuse o criză de epilepsie este administratorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş. Cristian Toma are, prin natura meseriei, pregătire medicală.

Salvamontistul i-a acordat victimei primul ajutor şi a sunat la 112.

Cristian Toma, martor: În tot acest timp, pe stradă, au mai trecut ambulanţe, care nu aveau mijloacele acustice şi nici luminoase în funcţiune. N-au oprit, au trecut două echipaje de Poliţie Locală, la fel, n-au oprit. La un moment dat, am observat un echipaj de la Jandarmerie, dumnealor au oprit.

Col. Adrian Stoian, purtător de cuvânt Gruparea Mobilă de Jandarmi Braşov: Colegii mei au parcat maşina în siguranţă şi au coborât la acea persoană, i-au acordat primul ajutor.

Dr. Magdalena Piroska, director medical Ambulanţa Braşov: E posibil să fi avut urgenţe de grad zero. Şi nu poate să oprească, să acorde asistenţă la oricine face cu mâna.

La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Locale Braşov spun că agenţii aflaţi în patrulare prin oraş nu au observat nicio persoană care să fi încercat să-i oprească în centrul oraşului.

Cristian Toma, martor: Unul dintre subofiţeri a făcut apel din nou la 112, i s-a spus aceeaşi chestie, că nu au ambulanţă, nu au maşină liberă, să aşteptăm până vine o ambulanţă.

Versiunile asupra timpului în care a ajuns salvarea diferă. Salvamontistul spune că au trecut 40 de minute din momentul primului apel şi până la sosirea ambulanţei. Un sistem de supraveghere video care a suprins întreaga scenă arată că timpul scurs este de 29 de minute. În fine, potrivit Ambulanţei, între primul apel şi sosirea echipajului au trecut doar 19 minute.

Dr. Magdalena Piroska, director medical Ambulanţa Braşov: Nu poate fi acuzat nimeni că nu a trimis la timp maşină pentru că staţionau maşinile. Maşinile erau toate în misiune, nu era nicio maşină liberă, la ora respectivă.

În cele din urmă, pacientul a ajuns la Spitalul de Neurologie Braşov şi este, acum, în afara pericolului. La ora apelului, Ambulanţa avea în serviciu cinci echipaje de intervenţie pentru întreg municipiul Braşov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri