Amenzi de 50.000 lei pentru abateri microbiologice, în cazul a cinci tipuri de apă comercializate în magazine din București

Data publicării:
GettyImages-75614911

ACTUALIZARE Punctul de vedere Aqua Queen SRL

„La data de 15.03.2016, in urma prelevarii de probe constand in produse apa de izvor - Aqua Queen, in conditii care nu au respectat prevederile legale in vigoare, respectiv Normele tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, in ceea ce priveste modalitatea de prelevare, respectiv la sursa sau in timpul comercializarii, aspecte care nu au fost respectate de catre inspectorii din cadrul institutiei prelevatoare, la momentul prelevarii efective a produselor care fac obiectul prezentei “Notificari”;

ca urmare a nerespectarii prevederilor legale in vigoare, cu privire la momentul si locul prelevarii produselor care fac obiectul prezentei Notificari, subscrisa societate comerciala a suferit un prejudiciu de imagine la care se adauga prejudiciul reprezentat de beneficiul nerealizat in ceea ce priveste imposibilitatea de comecializare a produselor comercializate sub sigla Aqua Queen si Winny- marca proprie Cora;

va solicitam sa procedati de urgenta la publicarea dreptului la rectificare si dreptului la replica fata de materialele facute publice”.   


ACTUALIZARE 20.40. Punctul de vedere al Cora România, transmis Digi24:

Cora Romania a retras de la comercializare, preventiv, pentru siguranta consumatorilor, lotul de apa plata winny, imediat ce am aflat ca ar putea exista o problema. Prin urmare, nu s-a pus problema retragerii de la comercializare, de catre ANPC, a produsului respectiv, acesta nemaiexistand la raft la momentul controlului.

De asemenea, am prelevat si noi probe din lotul respectiv, dar si din mai multe loturi, pe care le-am trimis spre verificare la un alt laborator acreditat.

In plus, in prezent este in desfasurare actiunea de retragere a tuturor loturilor de apa plata winny, pentru a preintampina orice posibila abatere de la calitate.

Cora verifica periodic toate produsele si mai ales marcile proprii, pentru ca preocuparea noastra principala este sa le oferim consumatorilor produse conforme cu normele de siguranta alimentara, la preturi convenabile.

Cora Romania isi asigura clientii si pe consumatori ca intreprinde toate masurile care se impun pentru ca produsele pe care le pune in vanzare sa respecte cu strictete normele de siguranta alimentara”.

ACTUALIZARE 20.00. Punctul de vedere al METRO Cash & Carry România, transmis Digi24:

Încă din data de 15 martie 2016, imediat după primirea sesizării din partea Autorităţilor, METRO Cash & Carry România a decis retragerea de la comercializare din toate magazinele rețelei sale, a produselor _Apă de masă necarbogazoasă ARO 2l _și _Apă de izvor Calipso 6l, _din loturile

suspicionate; compania a acționat prompt și preventiv, procedând la retragerea de la vânzare a acestor loturi de produse în urma unei neconformități privind anumiţi parametri microbiologici, comunicată de către Autorități în acea dată.

Menționăm că suntem permanent preocupați de siguranța și sănătatea clienților noștri, de aceea din proprie inițiativă efectuăm periodic analize de calitate pentru toate produsele marcă proprie. Spre exemplu, conform Programului de autocontrol, produsul Apă de masă necarbogazoasă ARO 0.5l a fost analizat în luna februarie a acestui an și REZULTATELE PARAMETRILOR ANALIZAȚI

SE ÎNCADREAZĂ ÎN LIMITELE LEGALE REGLEMENTATE DE LEGISLAȚIA DIN

ROMÂNIA. Totodată, menţionăm că produsul Apă de masă necarbogazoasă ARO 2l are aceeași sursă de apă la îmbuteliere ca produsul Apă de masă necarbogazoasă ARO 0.5l și este fabricat de acelaşi producător, în aceleași condiții, singura diferența fiind doar capacitatea recipientului de ambalare.

De aceea, pentru o mai mare claritate, am decis in data de 15 martie 2016, să efectuăm in mod suplimentar, ÎNCĂ O ANALIZĂ PROPRIE DE CALITATE A CONTRA-PROBEI PRELEVATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI ȘI, TOTODATĂ, AM SOLICITAT DEJA ȘI FURNIZORILOR RESPECTIVI SĂ REALIZEZE ÎN PARALEL O ANALIZĂ SUPLIMENTARĂ. Pana la primirea rezultatelor acestor analize si clarificarea situatiei, produsele mai sus-mentionate rămân retrase de la comercializare.

Mai mult decât atât, dorim să subliniem că REZULTATELE ANALIZELOR MICROBIOLOGICE EFECTUATE DE AUTORITĂŢI AU RELEVAT FAPTUL CĂ BACTERIA E.COLI NU ESTE PREZENTĂ IN NICIUN PRODUS MENŢIONAT MAI SUS, AŞADAR DORIM SĂ EXCLUDEM DIN START ORICE INTERPRETARE SAU SUSPICIUNE DIN ACEST PUNCT DE VEDERE.

Suntem permanent preocupați de siguranța și sănătatea clienților noștri, de aceea acționăm prompt și în permanență pentru o cât mai bună informare a acestora cu privire la produsele comercializate în magazinele METRO din România, conform legislației în vigoare cât și a normelor și regulamentelor interne.

METRO Cash & Carry România își exprima părerile de rău pentru situaţia respectivă şi îşi asigură clienții și partenerii că a acționat întotdeauna și va acționa și pe viitor conform standardelor Uniunii Europene (UE) de calitate și siguranță alimentară. Ca de fiecare dată, compania METRO colaborează cu autoritățile pentru a menține pe rafturile magazinelor sale doar produse de calitate,

conforme cu așteptările clienților. Compania a luat întotdeauna cele mai stricte măsuri pentru a respecta cel mai înalt nivel de management al calității și siguranței alimentare”.


În perioada 4-9 martie s-au prelevat eșantioane din sortimente de apă de masă și de izvor din rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București.

În urma controalelor, dintre cele 17 eșantioane prelevate și analizate din punct de vedere microbiologic în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București, 5 au fost neconforme, în urma analizelor de laborator.

Pe lista mărcilor de apă declarate neconforme se află sortimentele: Winny - apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro - apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso - apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor - apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri și Aqua Queen - apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.

Conform sursei citate, în urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso și Apa de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 de litri.

Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în județul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele județene de protecție a consumatorilor.

De asemenea, în data de 15 martie au fost efectuate alte 11 prelevări de probe, eșantioanele fiind transmise la SC Manor Laboratory Center SRL București spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic și al conținutului de nitriți.

Comisarii ANPC continuă prelevările de probe și le vor trimite spre analiză la laborator, iar între timp instituție a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcția de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri