Amenzile de circulaţie vor putea fi plătite pe loc, cu cardul, agentului de poliție

Data publicării:
amenda politist

Peste trei milioane de amenzi se dau în fiecare an în ţara noastră. Nu e clipă din zi în care un şofer să nu încalce legea şi să nu fie prins. Ca un exemplu, în vacanţa de Paşte, românii au cheltuit pe litoral peste 5 milioane de euro şi au primit amenzi de aproape 3.

Kilometri întregi de hârtie şi zeci de mii de pixuri consumă poliţiştii în fiecare an pe amenzile pe care le scriu şoferilor. Toate acestea ar însemna enorm pentru stat, însă mai puţin de 20% din amenzi se şi plătesc.

De câţiva ani încoace, Poliţia, Guvernul sau Parlamentul încearcă să găsească soluţii pentru recuperarea datoriilor de la şoferi.

În acelaşi timp, au fost gândite şi alte strategii care să uşureze procedurile de plată a amenzilor. Poliţiştii sunt mai nou şi încasatori de bani. Au chitanţier, iar cei sancţionaţi pot plăti pe loc. Ideea a fost bună, dar tot nu este suficient. Şefii vor acum să pună în autospecialele cu girofar şi POS, dispozitivul cu ajutorul căruia se pot face plăţi direct cu cardul.

„Nu mai stai la coadă, nu mai... e mai bine”, consideră un șofer.

„Sunt câteva aspecte tehnice care trebuie rezolvate pentru a continua cu această implementare. În momentul de faţă discutăm de un număr foarte mare de conturi aferent fiecărei unităţi de administraţie locală. Comisionanele bancare percepute la plata cu POS-ul în momentul de faţă, atunci când se plăteşte la un comerciant, comerciantul suportă comisionul”, spune Cristian Nae, reprezentant unitate bancară.

Aceiaşi specialişti spun că problema birocaţiei s-ar putea rezolva odată cu implementarea noului Cod rutier, iar cea a comisionului, printr-un acord între poliţie şi băncile care vor instala aparatele. Nu rămâne decât ca agenţii să fie instruiţi şi să înveţe să folosească POS-urile aşa cum folosesc staţia de comunicaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri