Americanii se retrag din Afganistan pe la baza Mihai Kogălniceanu

Data publicării:
kogalniceanu inaugurare

Inaugurarea terminalului de pasageri și a clădirilor care vor găzdui soldaţii americani în drumul lor spre casă a avut loc în prezenţa oficialităţilor române şI americane.

Aeroportul internaţional ne permite aterizarea avioanelor, mâna de lucru necesară să menţinem baza în siguranţă atâta timp cât timp trupele noastre se află în tranzit şi, de asemenea, ne ajută cu personal care are grijă de soldaţii noştri”, a spus generalul maior John R O'Conner.

„Având în vedere rolul estenţial pe care terminalul îl are pentru prietenul şi partenerul nostru de nădejde în atingerea obiectivelor asumate faţă de NATO şi îndeplinirea angajamentelor naţionale, sperăm ca această facilitate construită în ultimele două luni va reprezenta o altă etapă încununată de succes în dezvoltarea planurilor noastre comune pe termen mediu şi lung”, a spus la rândul său Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.

Terminalul de pasageri a fost construit într-un timp record.

„Întocmirea planurilor terminalului a durat în jur de patru luni, iar construcţia propriu-zisă a durat mai puţin de 30 de zile. În total, cred că au fost în jur de 96 de ingineri care au făcut totul”, a explicat Scott Hahn, ofiţer în Armata SUA.

Cele trei clădiri nou construite în baza românească vor permite operarea a maximum zece zboruri pe zi. Operaţiunile aeriene şi cele de tranzit sunt asigurate de 530 de oameni.

Militarii americani preluaţi de pe frontul din Afganistan vor face o primă escală pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, unde avioanele vor fi realimentate. Vor pleca după câteva ore spre Germania. Urmează a doua escală pentru realimentare pe aeroportul Rammstein. Apoi, îşi vor urma drumul până în Statele Unite ale Americii.

La sfârşitul lui ianuarie, Statele Unite mai aveau aproximativ 34.000 de militari în Afganistan. 30.000 de dintre aceştia se vor întoarce în Statele Unite prin România, folosind baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri