Amintiri despre Moş Gerilă cu fotograful Alex Gâlmeanu: „Ani de zile am crezut că portocalele se coc iarna”

Data publicării:
20121225 20galmeanu-40422

Alex Gâlmeanu are 35 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din România. Pentru el, Crăciunul a fost dintotdeauna sărbătoarea „incendiară”. Îşi aminteşte în special de un an în care bradul a luat foc: „Dar nu din cauza instalaţiei, ci din cauza steluţelor de brad, care şi ele se agăţau în brad. Taică-meu l-a stins cu şampanie pentru că... na... dar a fost o idee bună, a funcţionat. Adică a fost foarte eficient.

Chinul de a spune poezii pentru cadouri. Eternele surprize vestimentare

Ca orice copil, Alex iubea cadourile. Întâlnirile cu Moş Gerilă, aşa cum se numea Moş Crăciun în acele vremuri, nu erau însă întotdeauna confortabile. „În copilăria mea se întâmpla să fiu destul de timid şi introvertit. În fiecare an, în cadrul studioului, cu toţi colegii lui tata se organizau nişte sărbători de sfârşit de an de Moş Gerilă, oficiale, unde toţi copiii erau invitaţi. Noi trebuia să spunem poezii şi în funcţie de poeziile pe care le spuneam primeam cadouri. Asta era un chin pentru mine”, povesteşte el.

Acasă, sub brad, Alex a avut parte de nenumărate surprize vestimentare: „Vrei să îmi faci un cadou care să-mi placă? Găseşti o chestie cu butoane pe care trebuie să apăs să se întâmple ceva. Voi fi foarte fascinat de treaba asta. Evident, primeam haine, de cele mai multe ori. Probabil nu doar în familia mea se întâmpla asta, ci peste tot, hainele reprezentau în perioada respectivă cadoul optim.

Portocale şi banane, doar de Crăciun. Raţia de apă caldă

În timpul regimului comunist, Alex primea fructe „exotice” doar de Crăciun, pentru că liderii anilor 80 eliberau belşugul în magazine doar de sărbători. „N-am înţeles niciodată de ce iarna. Iarna se găseau banane şi portocale. Nu am priceput nici acum de ce iarna. Dacă îţi vine să crezi, atât de legate de sezon erau fructele astea, încât literalmente am crezut foarte mult timp că portocalele şi bananele se fac iarna. Că, asta e, sunt nişte fructe de iarnă, nu sunt fructe de vară.

Vremurile s-au schimbat, iar Moş Crăciun l-a înlocuit cu succes pe Moş Gerilă: „Dacă ar fi să aleg pentru viitorii mei copii, l-aş prefera pe ăsta de acum. Mi se pare foarte complicat de trăit Crăciunul de atunci. Foarte complicat. Mi se pare complet inadmisibil ca în perioada Crăciunului să avem raţie de apă caldă”, spune Alex.

Într-o lume în care mulţi nu mai cred în nimic, Moş Crăciun are aşadar tot mai mulţi fani, indiferent de vârstă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri