Amintiri despre reclamele comuniste

Data publicării:
RECLAMA DACIA COMUNISM

În perioada comunistă, singura bancă de economii din România - CEC - era subiectul a numeroase reclame. Până şi copiii erau îndemnaţi să economiseaască fiecare leu, cu mesaje imprimate pe coperţile caietelor. Aproape la fel de mult erau promovate benzinăriile - numite pe atunci PECO. O reclamă din 1967 leagă imaginea acestora de cea mai populară maşină a vremii în estul Europei - Trabantul.

Poate oare un Trabant remorca un elefant" , da, se pare că în perioada comunistă se putea face aşa ceva , Trabantul fiind una dintre mărcile pe care românii le utilizau în mod frecvent, iar acum, după 25 de ani de capitalism, staţiilor de benzină încă le spunem PECO, deşi nu mai au nicio legătură cu această denumire, fiind toate cumpărate şi purtând alte denumiri. Dar iată că în memoria colectivă această reclamă şi acest nume a rămas şi poate va rămâne peste generaţii”, remarcă Ancuța-Lăcrămioara Chiș, organizator al expoziției.

Nici CEC, nici PECO şi nici fabrica de rulmenţi de la Bârlad nu aveau concurenţă în acea vreme, deci nici nevoie de publicitate. Dar scopul reclamelor era altul.

 „Reclama în perioada comunistă este foarte diferită de ceea ce este reclama în ziua de azi, pentru că se împleteşte şi cu propaganda. Nu avea de ce să fie reclame la uzine, reclame la rulmenţi în care tinere fermecătoare stăteau cu un rulment în mână ca şi cum ar fi o bijuterie, ci ca să se vadă că sistemul produce, că România funcţionează”, explică Ancuța Lăcrămioara Chiș.

Motocicleta Mobra a fost şi ea o vedetă a vremurilor comuniste, iar sloganurile reclamelor pentru ea erau transformate de oameni în glume.

Am avut şi eu o motoretă Mobra în tinereţea mea revoluţionară, i se spunea aşa: „Moarte sigură cu cobra, dar mai sigură cu Mobra", erau glume făcute pe seama acestei motorete care era, de altfel, foarte drăguţă, eu m-am plimbat câţiva ani cu ea şi chiar aveau şi succes. Erau accesibile şi din punct de vedere financiar”, spune Ucu Bodiceanu, coordonatorul expoziţiei.

„Da, îmi amintesc şi tocmai am zâmbind văzând Pegasul cu care am mers şi eu cândva pe vremuri. Da, e o expoziţie care trebuie văzută până la urmă”, spune unul dintre vizitatori.

„Urmăream reclamele şi sigur că îmi plăceau”, mărturisește un altul.

Produsele le ştiu, dar nu cred că aveau nevoie de publicitate pentru a fi cumpărate, pentru că erau singurele”, remarcă un al treilea.

Expoziţia reclamelor din perioada comunistă este organizată de un ONG şi va fi deschisă până la finalul lunii. Intrarea este liberă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri