Ana Blandiana la Digi24: Probabil unii români regretă comunismul nu din cauza binelui de atunci, ci din a răului de acum

Data publicării:
ana blandiana

Ana Blandiana a vorbit în emisiunea „Imparţial” de la Digi24 despre capitalism, despre modul în care este perceput, despre aspectele care creează nesiguranţă şi despre modul în care se profită de acestea.

"Cred că singura explicaţie este legată nu de binele din perioada comunistă, de atunci, ci de răul care este acum, oamenii sunt speriaţi de nesiguranţa zilei de mâine", a declarat Ana Blandiana, întrebată fiind care este, în opinia sa, motivul pentru care unii români încă regretă perioada comunistă.

„Într-o discuţie din 1999, de la Frankfurt, cu prilejul primei expoziţii a Sighetului organizată în străinătate, la un moment dat, actualul preşedinte al Germaniei, Joachim Gauck, mi-a spus că îi este foarte teamă că pentru România e foarte târziu, pentru că, în capitalism, înaintând problemele economice ale unei părţi a poporului, acestea vor începe să aibă prioritate, iar despre adevăr nu va mai fi interesată decât o infimă minoritate din care făceam parte. Atunci m-am simţit foarte jignită dar apoi mi-am amintit de zeci de ori această frază.

Problemele economice ale societăţii capitaliste, ale capitalismului sălbatic, care devine cinic prin faptul că are la volan persoane cunoscute dinainte sau provenind din vechea nomenclatură... s-a schimbat orânduirea, dar nu s-au schimbat profitorii. Oamenii simpli zic acum: măcar înainte aveam un salariu prost, dar nu mă dădea nimic afară.

De libertate profită mai mult răul. Scriam înainte de 89 că, deşi în mod evident, răul e mult mai puternic decât binele, binele nu poate fi înfrânt. Aceste paradox se datorează masochismului celor buni şi acum sunt convinsă că răul profită mai mult decât binele, dar e sigur că omenirea înaintează împinsă de nişte elite care sunt dispuse să meargă chiar împotriva propriilor interese”, a spus Ana Blandiana, la „Imparţial”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri