Sari la conținut

Analiză CESI: Spionii ruşi vor destabilizarea României, cu ajutorul maghiarilor

Estimările Centrului Strategic Euro-Asiatic de Informaţii arată că serviciile speciale ruseşti colaborează cu politicieni maghiari din România. Spionii ruşi ar profita de relaţiile tensionate din politica românească pentru a destabiliza ţara.

În plus, presiunile Ungariei asupra României pentru a acorda autonomia maghiarilor s-au amplificat în ultimele luni. Preşedintele Adunării Naţionale maghiare i-a îndemnat pe etnicii maghiari să depună mai mult efort pentru obţinerea autonomiei. Iar îndemnul a fost făcut chiar în România.

Declaraţii la fel de puternice a făcut şi europarlamentarul Laszlo Tokes, care a spus că a sosit momentul ca maghiarii din Ardeal să ceară autonomia.

Analiştii Centrului Strategic Euro-Asiatic de Informaţii amintesc, în acest context, şi proiectul de autonomie finalizat recent de UDMR.

Acest proiect seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de Sud, care funcţionează bine mersi din 1992 şi nu se sperie italienii că în Tirolul de Sud există o autonomie. Mergem pe modelul Tirolului de sud, care este un model care e verificat în Europa. Vor fi multe asemănări”, spunea săptămâna trecută Laszlo Borbely.

Declaraţiile liderului UDMR au fost imediat taxate de social-democraţi. Partenerii de guvernare au transmis Uniunii că sunt liberi să plece de la putere.

„Nu ţin neapărat să ameninţ. Acţiunea este foarte fermă, iar subiectul este nenegociabil. Putem avea majoritate în Parlament şi fără UDMR. Deci, nu avem această presiune sau, Doamne fereşte, vreo posibilitate de şantaj politic”, a fost reacția lui Liviu Dragnea.

În ultima perioadă, în România au mai multe incidente provocate de extremiştii maghiari. La finalul săptămânii trecute, o astfel de grupare, denumită Mişcarea Tineretului din cele 64 de Comitate, a vopsit borne din Ţinutul Secuiesc în culorile steagului Ungariei.

Gyorgy Frunda, membru UDMR și consilier onorific al premierului Victor Ponta, a comentat această analiză la Digi24.

Mi se pare o diversiune, o ațâțare. Nu știu cine e în spatele lor, pot să mă gândesc la diverse servicii secrete, partide. Cunosc plaja UDMR, niciunul din foștii sau prezenții conducători ai UDMR nu au niciun fel de legături cu serviciile secrete, nici din Rusia sau din altă parte. Astfel de știre, cu trei luni înainte de alegeri, are scopul de a crea neînțelegeri în cadrul coaliției guvernamentale, cu atât mai mult cu cât proiectul de autonomie va suscita discuții. Ăsta e și scopul proiectului, să fie discuții, să se vadă dacă autonomia e acceptabilă și benefică ungurilor și românilor”, a spus el.