Anchetă la Agenţia Naţională a Medicamentului după dezvăluirile Digi24

Data publicării:
medicamente 2 - GettyImages - 24 august 15-1

 

Foto: Gulliver / Getty Images 

Guvernul Cioloş va cerceta modul în care Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a respectat legea şi propriile proceduri în materie de gestionare a raportărilor primite de la firmele de medicamente, privind cheltuielile industriei farma, pe 2014, cu medicii, asociaţiile profesionale ale acestora şi unităţile medicale.

Începând din 2015, companiile din acest domeniu au obligaţia de a declara toate sumele de bani oferite în anul anterior personalului sanitar.

Aceste declaraţii sunt transmise Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care, la rândul ei, este obligată să le facă publice pe site-ul propriu.

Or, după cum au arătat-o deja dezvăluirile din cadrul campaniei Digi24, „Afacerea Medicamentul. Drumul banilor”, soluţia aleasă de ANM îngreunează consultarea lor de către publicul larg. În acelaşi timp, informaţiile pot suferi modificări de substanţă care pun sub semnul întrebării acurateţea lor. Detalii despre Ce spunea ANM acum trei luni, când Digi24 punea întrebările pe care i le adresează azi şi Guvernul.

Iată, însă, ce va face la ANM echipa de control trimisă de premierul Cioloş, potrivit comunicatului:

*Verificarea respectării dispozițiilor legale și a normelor interne ale Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale care reglementează activitățile de colectare, înregistrare, prelucrare și publicare a datelor privind cheltuieli aferente publicității la medicamente de uz uman transmise de către producători, distribuitori și deținători ai autorizațiilor de punere pe piață;

*Verificarea tuturor aspectelor legate de sponsorizările, precum și orice alte cheltuieli efectuate de către producătorii și distribuitorii de medicamente, dispozitive medicale, aparatură medicală sau alte produse de uz medical, suportate pentru profesioniștii din domeniul sănătății, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații care desfășoară activități referitoare la sănătatea umană, asistență medicală sau farmaceutică;

*Verificarea tuturor aspectelor legate de autorizarea medicamentelor de uz uman, a unităților de producție și distribuție angro a medicamentelor de uz uman, supravegherea unităților de producție, distribuție angro și a calității medicamentelor în piață si controlul in utilizare al medicamentelor de uz uman, precum și în reglementarea domeniului dispozitivelor medicale, supravegherea pieței de dispozitive medicale, avizarea unităților cu activități de comercializare, distribuție și prestări servicii în domeniul dispozitivelor medicale, înregistrarea dispozitivelor medicale introduse pe piață sau puse în funcțiune în România, producătorilor interni, reprezentanților autorizați, importatorilor si distribuitorilor de dispozitive medicale, inspecția si controlul dispozitivelor medicale aflate în utilizare;

*Verificarea altor aspecte considerate relevante de către echipa de control.

Ce a descoperit Digi 24 în cele cinci episoade ale campaniei. Informaţia pe scurt:

Revenind la dezvăluirile Digi24 care au precedat acţiunea Corupului de Control a primului ministru, reamintim că în listele cu zeci de mii de medici, farmaciști și asistenți care s-au bucurat în 2014 de generozitatea firmelor producătoare/distribuitoare de medicamente au fost operate, după momentul publicării pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), numeroase modificări.

Au apărut două noi tabele cu beneficiari, unul din ele aparținând companiei care se autointitulează drept „numărul 1 în lume”, au apărut noi nume în tabelele altora și au dispărut 1.144 de poziții în listele altei firme. Totul, după ce digi24.ro a început să adreseze întrebări firmelor și ANMDM. În 2014, 90 de companii farma au dat peste 160 milioane de lei medicilor şi organizaţiilor din domeniul sanitar, banii fiind folosiţi inclusiv pentru participarea la congrese care aduc punctele de educaţie medicală continuă cerute de lege.

Episodul 1: Medicii, farmaciștii și asociațiile profesionale din domeniul sănătății au luat, în 2014, peste 35 mil. euro de la producătorii de medicamente

Episodul 2: Cum acoperă neregulile Agenția Națională a Medicamentului. Ministerul Sănătății, nepăsător

Episodul 3: Medicii care au luat cei mai mulţi bani de la companiile farma

Episodul 4: „Paznicii” integrității medicilor, plătiți și ei de producătorii de medicamente

Episodul 5: Incompatibilii din comisiile cheie ale Ministerului Sănătății


Citiţi mai multe şi în: Afacerea medicamentul. Drumul banilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri