Anchetă la Spitalul Judeţean Ilfov după un studiu clinic

Data publicării:
SIDA HIV laborator

Ministerul Sănătăţii face o anchetă la Spitalul Judeţean Ilfov, după ce mai multe femei au reclamat faptul că au fost convinse să participe la studii clinice dar nu au primit niciodată rezultatele. Casa de Asigurări de Sănătate a decoperit că medicul care ar fi făcut respectivele studii nu avea dreptul să consulte pacienţi şi că i-au fost decontate ilegal servicii de peste 200.000 de lei.

Mai multe femei care au născut în 2013 la Spitalul Judeţean ilfov susţin că au fost convinse să participe la un studiu despre beneficiile laptelui matern. Femeile au donat de şase ori într-o jumătate de an lapte matern, dar apoi nu au mai primit nici rezultatele studiului, nici consiliere, aşa cum le promosese doctorul.

„Era stocat (laptele - n.r.) în nişte eprubete cu capac albastru. Fiecare mamă care participa la acest program avea un număr, eu eram 10”, spune una dintre paciente.

Femeile reclamă acum şi modul în care s-a desfăşurat studiul.

„Se petrecea într-un birou în cadrul spitalului care, de fiecare dată când ajungeam acolo, era descuiat cu o cheie. Practic, cred că era un birou administrativ, avea doar o canapea şi un birou cu documente”, povesteşte pacienta.

De asemenea, femeile susţin că au fost prelevate şi alte probe, nu doar lapte matern.

„Mă îngrijorează mai tare faptul că au fost preluate probe biologice la naştere, din placentă, din cordonul ombilical... Ce s-a întâmplat cu probele biologice, pentru ce au fost folosite?”, se întreabă una dintre participantele la studiu.

Conducerea Spitalul Judeţean Ilfov, care are autorizaţie pentru desfăşurarea unor studii clinice, a deschis o anchetă în acest caz.

„În prezent este în curs de desfăşurare o anchetă privind studiul de cercetare realizat de medic în cadrul Spitalului Judeţean Ilfov. După finalizarea anchetei vom fi în măsură să vă furnizăm informaţiile solicitate”, au răspuns reprezentanţii spitalului unei solicitări Digi24.

Gabriel Diaconu, investigator studii clinice: „Simplul consimţământ informat nu atrage de la sine delegarea responsabilităţii privind probele biologice.”

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au descoperit că medicul avea contract cu unitatea medicală doar pentru cercetare. În schimb, figura alături de alţi medici în sistemul informatic al spitalului şi timp de trei ani a oferit consultaţii, a dat concedii medicale şi adeverinţe, ba chiar interna şi externa pacienţi, deşi nu avea acest drept.

Maria Oprea, purtătoarea de cuvânt a CAS Ilfov: „În urma unei sesizări am constatat că acest medic figura în contract cu Spitalul Judeţean Ilfov ca cercetător. Casele de Asigurări de Sănătate nu încheie contracte cu cercetătorii. Am dispus excluderea acestuia din contract şi recuperarea în totalitate a prejudiciului. Acesta se ridică la 207.000 de lei, sumă aferentă anilor 2013-2016.”

Prejudiciul a fost plătit de spital. Contactat de Digi24, medicul a fost iniţial de acord să ofere explicaţii, însă ulterior nu a mai răspuns la telefon. Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii face acum verificări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri