ANCHETĂ. Medicamente psihotrope administrate mai multor copii şi bătrâni, fără reţetă sau recomandare

Data actualizării: Data publicării:
FTC Fines Diet Pills Makers For False Claims
Foto: GettyImages

Medicamente psihotrope administrate mai multor copii şi bătrâni din trei centre sociale din Gorj. Toate, fără vreo prescripţie ori recomandare din partea medicului specialist. Situaţia gravă face obiectul unei anchete penale declanşate de procurorii DIICOT. Sunt vizaţi medici, asistenţi, directori, dar şi alţi angajaţi din aceste instituţii de asistenţă socială.

Situaţia revoltătoare a ieşit la iveală în urmă cu aproape trei ani. Conducerea DGASPC Gorj de la acea vreme a dispus mai multe anchete interne care au întărit şi mai tare suspiciunile. Pentru a se linişti sau adormi, mai mulţi bătrâni şi copii din centrele sociale ar fi primit medicamente psihotrope fără reţetă.

Cristina Rădulea – Zamfirescu, secretarul judeţului Gorj: „S-au constatat nişte abateri în ceea ce priveşte depozitarea medicamentelor şi evidenţierea modului lor de administrare în concret.”

Toţi angajaţii vizaţi de acele rapoarte au fost sancţionaţi atunci. Pentru că au continuat să administreze, însă, aceste pastile în aceleaşi condiţii a fost sesizat DIICOT.

Laurenţiu Diaconescu, directorul DGASPC Gorj: „Mi s-au solicitat anumite documente cu privire la acest caz. Medicamente cu conţinut stupefiant sunt administrate beneficiarilor în baza prescripţiei medicale date de medicul specialist”.

Medicamente psihotrope, fără recomandarea unui specialist, le-ar fi fost administrate mai multor copii şi bătrâni din trei centre ce aparţin Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. De exemplu, unul dintre ele este cel de Recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru adulţi, din Târgu Jiu, unde sunt găzduite 170 de persoane

Laurenţiu Diaconescu, directorul DGASPC Gorj: „Nu sunt specificate persoane, nu sunt specificate cantităţi. Nu ştiu dacă au greşit sau nu angajaţii. Eu sper să nu fi greşit”.

Zeci de medici, asistente, şefi de centre ori alţi angajaţi ai Direcţiei au fost audiaţi până acum. Specialiştii avertizează că un tratament administrat la întâmplare poate înrăutăţi starea de sănătate a pacienţilor.

Laura Bîrdeanu, medic psihiatru: „Trebuie să fii avizat, autorizat să dai aceste tratament şi să fii destul de conştient să le monitorizezi corect în favoarea pacientului. Trebuie să-i facă mai mult bine decât rău”.

În cele 3 centre vizate de anchetă, două din Târgu Jiu şi unul din localitatea Dobriţa, sunt găzduite, în total, 285 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri