Andrei Marga: Nu am dat nici un fel de note informative la Securitate

Data publicării:
andrei 20marga2 20mfax-40064

Andrei Marga susține că nu a dat note informative în 1977-1978 și nu a fost colaborator al fostei Securități.

Reacția sa vine după ce vineri a fost făcută publică decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), luată în 6 noiembrie, conform căreia Andrei Marga, fost ministru de Externe şi actual şef al ICR, nu a fost colaborator al Securităţii, deşi acesta a furnizat informaţii sub numele de cod Horia, fără a exista însă un angajament al acestuia.

O „campanie de defăimare” la care s-au atașat „tot felul de tismăneni”

„Sunt nevoit să amintesc, din nou, că am fost ministru în patru guverne, iar vreme de nouăsprezece ani am condus Universitatea Babeș-Bolyai. Controlul trecutului meu a fost multiplu, repetat și recent. Nu s-a găsit nimic compromițător”, spune Andrei Marga, în comunicatul publicat pe site-ul ICR.

„În ultimele luni, a existat însă o efectivă mobilizare pentru defăimarea numelui meu, declanșată, cum se știe, de un consilier prezidențial. La această campanie s-au atașat tot felul de tismăneni, paladini etc., care bat câmpii cu dezinvoltură. În această toamnă, campania a continuat în legătură cu preluarea ICR și acțiunile mele de demantelare a unei feude. Neputând să se atace ceea ce am făcut după 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educației naționale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat și se inventează, după maxima „murdărește că tot rămâne ceva””, subliniază Andrei Marga.

„Spun încă o dată - cu acest prilej, spun pentru ultima oară - că nu am fost colaborator și nu am dat nici un fel de note informative. Nimeni nu mi-a cerut să o fac. În spatele întregii campanii sunt falsificări și manipulări de care nu am timp să mă ocup, chiar dacă ele vor să atingă diversele mele conexiuni internaționale. Să sperăm că și justiția noastră va putea fi, într-o bună zi, de sine stătătoare și va face lumină în astfel de situații”, a conchis președintele ICR.

Ce a decis CNSAS

Într-unul dintre dosarele din fondul arhivistic s-a regăsit un document fără titlu, datat 9.03.1977 şi redactat de către un ofiţer din cadrul Inspectoratului Judeţean Cluj serviciul III, conform căruia în luna august a fost recrutat ca informator „legătura lui WERNER”, Andrei Marga, fost bursier Humboldt, care „urmează a primi sarcini concrete pe lângă obiectiv”.

Potrivit CNSAS, din documentele analizate rezultă că, în perioada 1977 - 1978, Marga „a redactat olograf note informative pe care le-a semnat cu numele conspirativ Horia”, dar „nu există un angajament semnat de titluar”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri