Andrei Muraru, președintele IICCMER: Unul dintre cei 35 de torționari comuniști a murit

Data publicării:
andrei muraru presedinte iiccmer

Andrei Muraru, președintele IICCMER, a declarat că sunt aproape gata 4-5 sesizări penale în cazul torționarilor comuniști pentru a putea depune plângere la Parchet.

Acesta a dezvăluit că unul dintre cei 35 de torționari a decedat în octombrie anul trecut.

Iată că această listă devine din ce în ce mai scurtă, dacă noi nu avem resursele necesare ca investigațiile acestea să fie duse la bun sfârșit”, a declarat Andrei Muraru.

Numele acestuia este Iuliu Sebeștin și a fost reeducator la Gherla pentru mai puțin de un an, la jumătatea anilor 50, a spus președintele IICCMER la Digi24.

Iuliu Sebeștin era resonsabil de reeducarea politică a deținuților politici.

Cel care îi supunea la torturi fizice și psihice. În sarcina lui Institutul a reținut numeroase decese, care vor fi prezentate în curând ca investigație care, conform procedurilor interne, a fost oprită din cauza decesului”, a explicat Andrei Muraru.

Președintele IICCMER a estimat că până la jumătatea anului 2014, cea mai mare parte a numelor din lista de 35 de torționari să fie dezvăluite prin finalizarea investigațiilor și depunerea plângerilor la Parchet.

Acesta a adăugat că din iulie 2014 începe un alt demers al Institutului, fiind deschis dosarul frontieriștilor.

Decesele de la frontieră s-au produs în toată perioada regimului comunist, dar cu obstinație în ani 70-80 și sperăm ca aici să avem o listă mult mai lungă, pentru că cei care au tras atunci sau au dat ordine pentru a se deschide focul împotriva celor care intenționau să părăsească țara aveau 30-40 de ani”, a mai spus Andrei Muraru.

Se cunoaște și un al treilea nume de torționar - Iuliu Sebeștin - iar până acum, IICCMER a depus două plângeri la Parchet, în cazul torționarilor Alexandru Vișinescu și Ion Ficior.

Alexandru Vişinescu, acum în vârstă de 88 de ani, a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sărat în perioada 1957-1963. Din ordinul lui, deţinuţii politici au fost bătuţi, înfometaţi şi privaţi de orice asistenţă medicală. Până acum, istoricii pot demonstra că 12 oameni au pierit în închisoarea terorii comuniste.

Ion Ficior este fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava. Din ordinul său, spun procurorii, au murit peste 100 de deţinuţi politici. Ca şi fostul comandant de la Râmnicu Sărat, a fost pus sub acuzare pentru genocid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri