Andrei Oișteanu: Tinerii născuți în preajma Revoluției au trezit conștiința ecologică în România

Data publicării:
oisteanu

Invitat la emisiunea „Km0”, Andrei Oișteanu a spus că l-a surprins amploarea protestelor din Capitală și din localitatea vasluiană Pungești.

Nu mă așteptam ca societatea civilă să reacționeze atât de masiv, nu mai speram. Și nu mă așteptam la motivul resurecției societății civile: problema ecologică. Problema ecologică a fost ratată în România, spre deosebire de alte țări din centrul Europei. A fost ratată prin tot felul de partidulețe, care luau 0,3% din voturi”, a spus istoricul.

Brusc, s-a trezit o conștiință ecologică, dar care înseamnă mult mai mult decât păstrarea naturii. Este o întreagă ideologie, o întreagă filosofie”, a adăugat acesta.

Andrei Oișteanu a apreciat că acum este momentul propice înființării unui partid ecologist care să aibă succes la alegerile legislative.

Probabil că această conștiință ecologică își are timpii ei. A fost nevoie să vină o altă generație, tineri de 20-30 de ani, născuți în preajma Revoluției. Cred că acum ar fi momentul ca cineva să poată să administreze instituțional, politic această forță, să creeze un adevărat partid ecologist, care să participe la alegeri și un scor bun”, a spus istoricul.

Pe de altă parte, acesta a dezaprobat prezența preoților la proteste de genul celor din ultimele luni, așa cum s-a întâmplat la Pungești. „Preoții merg în siajul populației. Dacă ei ies în stradă, ies de pe o poziție conservatoare sau ultraconservatoare, de tip Jos corporațiile!, Nu vă atingeți de pământul românesc!. Ei nu ies dintr-o pornire ecologică, din dragoste pentru natură. Amestecul preoților în politică e riscant”, a subliniat Andrei Oișteanu.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri