Sari la conținut

ANP începe recensământul deţinuţilor cu boli psihice

 

Directorii de penitenciare au fost notificaţi ca, până la 15 iulie, să transmită Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor o situaţie cu deţinuţii care au fost diagnosticaţi cu afecţiuni psihice. Pe listă vor apărea şi deţinuţii dependenţi de alcool sau de droguri, se arată în planul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi creşterea şanselor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate adoptat joi de Ministerul Justiţiei.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Ministerul Justiţiei (MJ) doresc astfel să îi separe pe aceşti deţinuţi de restul condamnaţilor aflaţi în cursul executării unei pedepse privative de libertate. Măsura ANP şi MJ vine să pună în aplicare legea 253/2013 care prevede că „prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se stabilesc penitenciarele sau spitalele-penitenciar în care vor funcţiona secţii speciale de psihiatrie destinate deţinuţilor cu tulburări psihice grave, inclusiv cele provocate de alcool sau alte substanţe psihoactive”.

Măsura face parte dintr-un plan complex de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie din România, scrie News.ro. Planul de măsuri adoptat de Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vizează îmbunătăţirea accesului la muncă al deţinuţilor, asigurarea de servicii medicale de calitate şi reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, arată Ministerul Justiţiei.