Sari la conținut

ANPC: Alimente stricate la Cora Lujerului. Reacția companiei

ACTUALIZARE: 20.00. Cora România a reacționat la anunțul făcut de ANPC privind carnea stricată. Comunicatul companiei:

Cora România semnalează atat ANPC cât și opiniei publice faptul că redactarea comunicatului de presă publicat pe site-ul ANPC de către Biroul de presă al instituţiei la data de 13 ianuarie 2016, cu privire la controlul realizat în aceeaşi zi, până la ora 19.30 la magazinul Cora Lujerului, este de natură să inducă în eroare opinia publică, distorsionându-se în mod nepermis rezultatele controlului şi creându-se astfel o imagine defăimătoare a activităţii hypermarketurilor Cora.

Mai mult, comunicarea măsurilor dispuse s-a făcut în mod incomplet, ajungându-se astfel la dezinformarea consumatorilor.

Menţiunea referitoare la „comercializarea de sarmale, produse din carne mucegăite cu mucegai verde” este inexactă, deoarece aceste produse nu s-au aflat niciun moment la comercializare, ele aflându-se, conform menţiunilor explicite din procesul verbal de control emis de comisarii ANPC, în „unitatea de răcire”, adică în tranzit către camera Protan, urmând a fi neutralizate/distruse.

De asemenea comunicatul ANPC nu menţionează un fapt important, consemnat chiar în procesul verbal de control emis de comisarii ANPC, şi anume că „la finalizarea controlului s-a constatat îndeplinirea tuturor

măsurilor date”, aspect confirmat şi de către controlul DSVSA Bucureşti desfăşurat în paralel cu cel al ANPC.

Cantităţile de produse menţionate în comunicatul de presă al ANPC reprezintă totalul cantităţilor de produse aflate în stocul magazinului de la momentul redactării procesului verbal de control şi nu cantităţile de produse retrase de la comercializare că urmare a controlului.

Pe pagina oficială de Facebook a ANPC precum şi pe pagina personală de Facebook a directorului general ANPC dl. Paul Anghel au fost postate imagini din timpul controlul, preluate doar pentru dosarul intern şi

postate comentarii defăimătoare la adresa Cora Lujerului, care modifică în mod substanţial realitatea constatată în timpul controlului, afectând în mod negativ imaginea Cora şi încrederea clienţilor Cora.

Fără a contesta rolul pozitiv pe care astfel de controale îl au în general pentru îmbunătăţirea produselor şi serviciilor oferite clienţilor, Cora România atrage atenţia asupra faptului că denaturarea realităţii constatate cu ocazia unor astfel de controale şi propagarea unor informaţii neadevărate în media este de natură a îndepărta controlul ANPC de la scopul prevăzut conform legii pentru astfel de activităţi.

Cora asigură pe această cale toţi consumatorii că respectă normele legale şi dispoziţiile autorităţilor, luând toate măsurile necesare pentru a asigura în continuare produse competitive şi în concordanţă cu normele de siguranţă alimentară.


820 de kilograme de alimente expirate, cum ar fi sarmalele preparate în unitatea proprie, dar și fructe, precum citrice și mere cu urme vizibile de alterare, au găsit inspectorii autorității la Cora Lujerului. 

Au fost identificate deficiențe în ceea ce privește păstrarea produselor proaspete. Peștele era decongelat în condiții improprii. Inspectorii ANPC spun că peștele era decongelat într-o chiuvetă alături de un burete de igienizare.

Deficiențe au fost indentificate și în ceea ce privește produsele afumate, care erau mucegăite, aveau o culoare modificată și miros de alterare.

Inspectorii ANPC mai spun că, la raionul fructe, clienții puteau fi înșelați prin faptul că plasele de portocale de un kilogram și de două kilograme erau amplasate în același loc.

De asemenea, la produsele de patiserie vândute vrac nu erau afișate nici denumirea și nici prețul.

Ce au constatat inspectorii ANPC:

- Comercializarea de sarmale, produse din carne mucegaite cu mucegai verde;

- Existenta la comercializare de fructe (pere, mere, mandarine, etc) cu semne vizibile de alterare, mucegăite, amestecate cu fructe apte consumului;

- Decongelarea peștelui in condiții improprii, respectiv intr-o chiuveta pe care era asezat un burete pentru igienizare;

- Dispozitive utilizate la prelucrarea carnii murdare, ruginite;

- Produse din carne afumate în unitatea proprie cu semne evidente de alterare, prezenta de colonii de mucegai, suprafata lipicioasa, culoare modificata, miros de alterat;

- Biscuiti ambalati in incinta proprie fără niciun element de identificare;

- Condimente depozitate in recipiente din material plastic marcate cu etichete cu data durabilitatii minimale 31.11.2015;

- Afisarea de preturi diferite la acelasi produs, aceeasi origine, aceeasi calitate, aceeasi tasta 36 pentru emiterea bonului (portocale);

- Expunerea amestecata de produse preambalate, cantitati diferite in acelasi spatiu (portocale ambalate la plasa de 1 kg, respectiv la plasa de 2 kg) cu dezinformarea vadita a consumatorilor asupra pretului si a cantitatii;

- Produse de patiserie, comercializate in vrac, fara afisarea denumirii, a pretului pe unitatea de masura si a alergenilor.

„Pentru abaterile constatate, s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 20000 lei și au dispus oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a unei cantități de 820 kg legume și fructe în valoare de 15030 lei, 17 kg produse din carne și culinare în valoare de 480 lei, 6 kg condimente în valoare de 120 lei și oprirea temporară de la comercializare a unei cantități de circa 18 kg produse în valoare de 270 de lei, până la intrarea în legalitate. De asemenea a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate”, precizează ANPC.

Pe aceeași temă