Apele din lacul Tăul Mare, care amenință localnicii din Roșia Montană, au scăzut

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Foto: captură video ISU Alba

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare - Roşia Montană a scăzut cu 40 de centimetri, a anunţat, duminică seara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Potrivit unui comunicat de presă, în zonă se intervine cu trei motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană (zona locuită).

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc 268 de persoane, din care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea şi 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice (internatul şcolar de la Liceul din Abrud), conform Agerpres.

În prezent, în zonă sunt angrenate următoarele forţe şi mijloace:

- ISU Alba: 25 de militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, un autoturism, o autospecială de intervenţie; pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ

- ISU Bihor - 2 militari, un camion, o motopompă;

- ISU Mureş - 3 militari, un camion, o motopompă;

- ISU Hunedoara - 3 militari, un camion, o motopompă;

- ISU Cluj - 3 militari, un camion, o motopompă;

- IJJ Alba - 4 jandarmi cu două auto;

- IPJ Alba - 4 poliţişti cu două auto;

- SGA - 2 persoane cu două auto.

Totodată, au fost constituite patru echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populaţiei privind evacuarea acestora.

Fisura apărută la barajul Tăul Mare de la Roșia Montană este o gaură cu diametru de aproximativ un metru, în formă de con, care s-a format la circa 10 metri de lacul de acumulare. Specialiștii strânși la fața locului au spus că barajul trebuie golit complet pentru remedierea avariilor apărute.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri